Τρίτη 1 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιδρούν στους κινέζικους εξοπλισμούς της Τουρκίας

Σοβαρή ανησυχία εξέφρασαν χτες η ΗΠΑ για την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στη συμπαραγωγή ενός συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς με μια κινεζική εταιρεία στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι επέλεξε το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα «FD-2000» της κινεζικής εταιρείας «China Precision Machinery Import and Export Corp» (CPMIEC), έναντι των ανταγωνιστικών συστημάτων του αμερικάνικου συστήματος «Patriot», του ρωσικού «S-400» και του γαλλο-ιταλικού «Eurosam Samp-T».

«Εκφράσαμε τις σοβαρές μας ανησυχίες για τις συνομιλίες της τουρκικής κυβέρνησης για μια σύμβαση με μια εταιρεία, στην οποία έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις, για ένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, το οποίο δεν θα είναι διαλειτουργικό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ ή με τις συλλογικές δυνατότητες αμυντικών επιχειρήσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι συνομιλίες μας πάνω σε αυτό το θέμα θα συνεχιστούν», πρόσθεσε η ίδια. Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία απέστειλαν καθεμία δύο συστοιχίες «Patriot», καθώς και έως και 400 στρατιώτες για το χειρισμό τους στη νοτιοανατολική Τουρκία στο πλαίσιο των πιέσεων προς τη Συρία. Πάντως η περίπτωση της Τουρκίας δείχνει ότι μέσα στην ευρωατλαντική λυκοσυμμαχία υπάρχουν έντονοι ανταγωνισμοί μονοπωλιακών ομίλων και στους εξοπλισμούς, που αντιδρούν ιδιαίτερα όταν στο «παιχνίδι μπαίνουν» ισχυροί ανταγωνιστές τους, όπως π.χ. η Κίνα ή η Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ