Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις συνεχίζονται

Οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Ρωσίας. Παρά τα χαμόγελα οι αντιθέσεις καλά κρατούν. Είναι αντιθέσεις που εκφράζουν διαφορές συμφερόντων ακόμα και αν καμουφλάρονται με δήθεν ευαισθησία για την τύχη του συριακού λαού
Οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Ρωσίας. Παρά τα χαμόγελα οι αντιθέσεις καλά κρατούν. Είναι αντιθέσεις που εκφράζουν διαφορές συμφερόντων ακόμα και αν καμουφλάρονται με δήθεν ευαισθησία για την τύχη του συριακού λαού
ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μια πρώτη συνάντηση όπου θα συζητήσουν τη συμφωνία για το συριακό χημικό αφοπλισμό, της οποίας το περίγραμμα επεξεργάστηκαν από κοινού οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ στη Γενεύη, το περασμένο Σάββατο, αφήνοντας πληθώρα στοιχείων διαθέσιμα προς «ερμηνεία», επρόκειτο να έχουν, εκτός απροόπτου, αργά χτες, στη Νέα Υόρκη, οι εκπρόσωποι των πέντε χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία). Δηλώσεις που προηγήθηκαν, κυρίως από τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Ρωσίας, έδιναν σαφές στίγμα των διαφωνιών και του νέου γύρου αντεγκλήσεων που πρόκειται ν' ακολουθήσει.

Χτες, από τη Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία διαφωνεί κάθετα με το να περιέχεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα αναφέρεται στο συριακό χημικό αφοπλισμό η οποιαδήποτε νύξη για αυτόματη ανάληψη δράσης (και στρατιωτικής). Συμπλήρωσε ότι η αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας θα πρέπει να εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση μετά, αφήνοντας ανοιχτό το τι θα μπορούσε να περιέχει αυτή η αντίδραση.

Ο Γάλλος ομόλογός του, από την άλλη, επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη αυτόματης αντίδρασης στην απόφαση για το συριακό χημικό αφοπλισμό, εκτιμώντας ότι μόνο με τον τρόπο αυτό θα πιεστεί να την εφαρμόσει η συριακή ηγεσία. Ο Λοράν Φαμπιούς προχώρησε παραπέρα επαναδιατυπώνοντας τη γαλλική θέση ότι, με βάση τα στοιχεία που περιέχει το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ καθώς και πληροφορίες που «συγκεντρώνονται από τρίτους», προκύπτει σχεδόν ως αυτονόητη η ενοχή της συριακής ηγεσίας για την επίθεση με χημικά την 21η Αυγούστου, γιατί μόνο αυτή μπορεί να έχει τους συγκεκριμένους πυραύλους, τη συγκεκριμένη τεχνική κ.λπ.

Ο Λαβρόφ διαφώνησε και σε αυτό, τονίζοντας ότι το πόρισμα δεν εμπεριέχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ποιος ήταν ο δράστης της επίθεσης. Επανέλαβε ότι η Ρωσία έχει «σοβαρό λόγο και στοιχεία για να επιμένει πως η επίθεση της 21ης Αυγούστου ήταν προβοκάτσια» και αναρωτήθηκε ποια εξήγηση υπάρχει για το γεγονός ότι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης δεν συγκαταλέγεται ούτε ένας αντικαθεστωτικός μαχητής. Την πρόθεση της Κίνας να τηρήσει ανάλογη στάση με τη Ρωσία άφησε να διαφανεί χτες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου ο εκπρόσωπος απέφυγε επισταμένα να επιρρίψει ευθύνες στο συριακό καθεστώς για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Την αμερικανο-βρετανο-γαλλική θέση υιοθέτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, ο οποίος απροκάλυπτα τάχθηκε υπέρ της υπαγωγής της απόφασης του ΟΗΕ που θα εμπεριέχει τις προβλέψεις για το συριακό χημικό αφοπλισμό στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ για την ανάληψη αυτόματης δράσης. Πιο προσεκτικός εμφανίστηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Λακχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος ζήτησε από Ρωσία και ΗΠΑ να «εργαστούν πάνω στο πλαίσιο που συναποφάσισαν για να προωθήσουν το γρηγορότερο δυνατό μια πολιτική λύση».

Σύρος αξιωματούχος, από την άλλη, μιλώντας υπό ανωνυμία στο Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι η συριακή ηγεσία έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν και πυραύλους και χημικό αέριο σαρίν. Η συριακή ηγεσία, που έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ, επέκρινε τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, οι οποίοι κατά τις κοινές δηλώσεις τους, τη Δευτέρα στο Παρίσι, έθιξαν εκ νέου το ζήτημα της απομάκρυνσης του Ασαντ από την εξουσία, ότι προσπαθούν με απαράδεκτο τρόπο να επιβάλουν τη θέλησή τους στο συριακό λαό και αυτό δεν θα γίνει δεκτό. Στη συριακή πρωτεύουσα χτες αναμενόταν ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Για πρώτη φορά, στο ζήτημα της αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία αναφέρθηκε και Ισραηλινός αξιωματούχος, αν και ο Νετανιάχου έχει ζητήσει να μην υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις. Ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, όμως, Μίκαελ Ορεν, σε αποσπάσματα από συνέντευξη που θα μεταδοθεί τις επόμενες μέρες, δηλώνει ότι το Ισραήλ «πάντα επιθυμούσε και επιθυμεί την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία, καθώς από τους κακούς που στηρίζει το Ιράν προτιμά τους κακούς που δεν στηρίζει το Ιράν». Δεν δόθηκαν άλλα αποσπάσματα στη δημοσιότητα τουλάχιστον χτες.

Σκληρές μάχες

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν και χτες στην πόλη Σχαμπάα, που βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τη Δαμασκό με το διεθνές αεροδρόμιο, και θεωρείται κομβικής στρατηγικής σημασίας. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΣΑΝΑ» και το δίκτυο «αλ Μανάρ», της σιιτικής λιβανικής «Χεζμπολάχ», το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ελέγχεται πλέον από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Επίσης, ο συριακός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάρριψη του συριακού ελικοπτέρου από τουρκικά μαχητικά τη Δευτέρα, κοντά στη μεθόριο. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το ελικόπτερο «έλεγχε τα σύνορα για εισόδους ενόπλων» και «κατά λάθος εισήλθε για λίγο στον τουρκικό εναέριο χώρο», από όπου απομακρύνθηκε αμέσως και γι' αυτό και τα τουρκικά πυρά το «βρήκαν» πάνω από συριακό έδαφος. Κατηγορεί, επίσης, την τουρκική πλευρά πως αντίθετα από ό,τι διατείνεται δεν έδωσε χρόνο ούτε προειδοποίησε πριν βάλει κατά του ελικοπτέρου.

Χτες, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο μεθοριακό πέρασμα Μπάμπ αλ Χάουα, από την πλευρά της Συρίας, σε σημείο ελέγχου των ισλαμιστών εξτρεμιστών. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν 15 τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ