Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Δύο διαφορετικοί κόσμοι

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη φοιτητική στέγη έδωσαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε εκδήλωση το Σάββατο στη Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση
Το 70% των τακτικών φοιτητών σε όλη την αχανή έκταση της ΕΣΣΔ μένει σε εστία ήδη από το 1938! Στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας Λομονόσοφ, το 90% δεν είναι κάτοικοι Μόσχας. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην στεγάζεται σε εστίες. Τη χρονιά 1976 - 77, οι φοιτητές των Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών μεταφέρονται σ' ένα καινούριο, όμορφο κτίριο, 22 ορόφων κατασκευασμένο σε στιλ σταυρού για να μπορούν όλα τα δωμάτια να έχουν θέα προς τα έξω και να μην είναι τυφλά σε φωταγωγούς. Απέχουν 3 χιλιόμετρα από το πανεπιστήμιο κι έτσι δημιουργείται ειδική στάση τρόλεϊ που φεύγουν με συχνότητα 1 λεπτού. Με την εισαγωγή στις σχολές γίνονταν πλήρης ιατρικός έλεγχος και εξετάσεις, ενώ πλήρης ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη παρεχόταν καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά η χώρα μας μετράει φοιτητικές εστίες που δεν μπορούν να καλύψουν σήμερα περισσότερους από 9 - 10% όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ολόκληρα ιδρύματα, με χιλιάδες φοιτητές, δεν έχουν καν φοιτητική εστία (όπως Γεωπονικό, Πάντειο, Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά). Κι όπου υπάρχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό φοιτητών παίρνει δωμάτιο (Θεσσαλονίκη μόλις το 3% των ενεργών φοιτητών, Ηράκλειο το 2,4%, Βόλος το 0,8%, Ρέθυμνο το 2,85%, Χανιά το 2,6%). Ακόμα όμως και η σίτιση στις εστίες δεν είναι εξασφαλισμένη (στη Φοιτητική Εστία Αθηνών στεγάζονται 266 φοιτητές από τους οποίους οι 110 - σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας - δεν έχουν δικαίωμα να φάνε στο εστιατόριο της εστίας επειδή το ΤΕΙ αποφάσισε να κόψει το κονδύλιο για τη σίτιση).

Δύο αντίθετα - φύσει και θέσει - οικονομικά συστήματα συνθέτουν δύο διαφορετικούς κόσμους. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία έδωσαν οι Νομαρχιακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής, το περασμένο Σάββατο. Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στο χώρο της Μαθητικής Εστίας Αγίων Αναργύρων, στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» διεκδικώντας παράλληλα τον συγκεκριμένο χώρο να αξιοποιηθεί ως εστία για τους σπουδαστές των ΤΕΙ της Αττικής. Αντικείμενο της εκδήλωσης, οι ρεαλιστικές θέσεις της Οργάνωσης για τη στέγαση φοιτητών και σπουδαστών, να δένεται με το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και την αξιοθαύμαστη εικόνα της ΕΣΣΔ να δίνει προοπτική και απαντήσεις. Γιατί και το πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης μπορεί να λυθεί όταν η οικονομία έχει ως κίνητρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Το κράτος των βιομηχάνων και των εφοπλιστών ούτε μπορεί ούτε θέλει να το λύσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ