Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΑΡΛΑΜΟΣ
Κομμουνιστής ως το τέλος της ζωής του

Σύντροφοι και φίλοι αποχαιρέτησαν χτες στο Α' Νεκροταφείο τον σπουδαίο εικαστικό καλλιτέχνη

Λιθογραφία του Γ. Βαρλάμου
Λιθογραφία του Γ. Βαρλάμου
Με μια σεμνή τελετή, έτσι όπως έζησε, αποχαιρέτησαν, χτες, οι οικείοι του, οι σύντροφοί του και πολλοί φίλοι του εικαστικοί, τον κομμουνιστή και κορυφαίο ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ο οποίος «έφυγε» την Παρασκευή σε ηλικία 91 χρόνων. Στην τιμητική φρουρά για τον αγωνιστή καλλιτέχνη στάθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το μέλος του ΠΓ Νίκος Σοφιανός και τα μέλη της ΚΕ Δημήτρης Παπαλεωνίδας και Ελένη Μηλιαρονικολάκη.

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Εύα Μελά αποχαιρέτησε τον άνθρωπο που στάθηκε δίπλα στο λαό, που αφιέρωσε όλη τη ζωή και την τέχνη του στον αγώνα για να γίνει ο κόσμος καλύτερος, του ανθρώπου που αποτελούσε στήριγμα και παράδειγμα για τους συναδέλφους και τους συντρόφους του.

«Με το έργο του - τόνισε μεταξύ άλλων η Εύα Μελά - βρέθηκε στο πλευρό των αδικημένων και καταπιεσμένων σε κάθε κρίσιμη στιγμή της ταξικής πάλης... Εργάσθηκε για "έξοδο" της Τέχνης από τα σαλόνια της αστικής τάξης - η οποία, εκτός των άλλων προνομίων της, αυτή και μόνον απολάμβανε τα έργα Τέχνης - και με την ακούραστη δουλειά του πάλεψε για τη συμπόρευση της Τέχνης με τις ανάγκες, τα δικαιώματα, τους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες του λαού. Συμμετείχε με τους άλλους κομμουνιστές καλλιτέχνες στους αγώνες για την απελευθέρωση της Τέχνης από το εμπόριο και για την επαγγελματική κατοχύρωση των καλλιτεχνών, έδωσε συλλογικές μάχες για το δυνάμωμα του μαζικού πολιτιστικού κινήματος, ήταν παρών με το έργο του ως καλλιτέχνης στις μεγάλες στιγμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος... Αφησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα παρακαταθήκη το έργο του και την επιθυμία του να μαθαίνουν οι νέοι κομμουνιστές καλλιτέχνες από αυτό, γράφοντας με το χέρι του: "Με τον τρόπο αυτό επιθυμώ να στηρίξω το κόμμα μου, του οποίου είμαι μέλος σχεδόν 70 χρόνια, στο δύσκολο και ηρωικό αγώνα που δίνει για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το ΚΚΕ εκπροσωπεί και ενσαρκώνει τη φιλοσοφία και κοσμοθεωρία που και ο ίδιος επέλεξα να στηρίξω και να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με τον τρόπο ζωής μου μέσα από τη συλλογική δράση. Ετσι θεωρώ ότι ολοκληρώνω κι εγώ την προσφορά μου στο μεγάλο και δίκαιο αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού από τα δεσμά της ταξικής σκλαβιάς, αγώνα που με διήγειρε και με συνεπήρε από τα νεανικά μου χρόνια και εξακολουθεί να φλογίζει την καρδιά μου μέχρι και σήμερα".

Τιμητική φρουρά στον αγωνιστή καλλιτέχνη
Τιμητική φρουρά στον αγωνιστή καλλιτέχνη
Εκ μέρους του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών ο αντιπρόεδρος, Νίκος Χριστοφοράκης, μίλησε για τον άνθρωπο που έμπνευσή του στάθηκε «η αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση, αγάπη που εκφράσθηκε με δύναμη αισθημάτων και απαράμιλλη τεχνική στο έργο του. Οι αφίσες, τα εξώφυλλα των βιβλίων του και τα χαρακτικά του κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο: Εργα του για τα δεινά του λαού μας αλλά και για τον αγώνα του, για τις πανανθρώπινες αξίες και την ομορφιά, έργα ενάντια στο φασισμό, ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, έργα για την ειρήνη... Από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση στα χρόνια της Κατοχής και ως το τέλος της ζωής του υπήρξε κομμουνιστής. Δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται. Ο Γιώργης Βαρλάμος υπηρέτησε με πάθος τη Χαρακτική, γιατί όπως σημειώνει ο ίδιος "η Χαρακτική άνοιξε το δρόμο προς τη μόρφωση του ανθρώπου με τη γέννηση της τυπογραφίας και κατά συνέπεια με την ευρεία κυκλοφορία του βιβλίου, απρόσιτου μέχρι τότε στο λαό, γιατί το βιβλίο ήταν χειρόγραφο και προσιτό μόνο στην ολιγαρχία...". Χωρίς να θυσιάζει τα αντικειμενικά στοιχεία της οπτικής πραγματικότητας, δεν περιορίσθηκε στην απλή μεταφορά τους στην εικόνα, αλλά επέμεινε στη ζωγραφική ερμηνεία τους, στην έκφραση της ιδεολογίας και του συναισθήματος και θεωρούσε πάντα την τεχνική ως μέσον και όχι ως αυτοσκοπό».

Εκ μέρους της ΚΟΒ Εικαστικών του ΚΚΕ, μέλος της οποίας υπήρξε ως το τέλος της ζωής του, τον Γιώργη Βαρλάμο αποχαιρέτησε η Μαριάννα Τσαγκάρη. «Ο σύντροφος - είπε μεταξύ άλλων - συνειδητά και αποφασιστικά υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ. Σε όλη του τη ζωή δεν έκανε καμιά παραχώρηση στον αντίπαλο. Η συνεπής πολιτική του στάση του κόστισε την απόρριψη - τρεις φορές - της εκλογής του ως καθηγητή χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών... Ο ίδιος έλεγε ότι για να είναι κάποιος επαναστάτης πρέπει να αγαπά την ομορφιά της ζωής, ως δώρο που ανήκει σε όλους».

Παρόντες στην αποχαιρετιστήρια τελετή και συντοπίτες του από την Κύμη, καθώς ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης - επίτιμο μέλος του οποίου υπήρξε ο Γ. Βαρλάμος - με ψήφισμά του αποφάσισε να παραστούν μέλη του στην τελετή ταφής.

Ανακοίνωση για το θάνατο του κομμουνιστή καλλιτέχνη εξέδωσε το Σάββατο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που σημείωνε χαρακτηριστικά:

«Η συνεπής πολιτική θέση και στάση του, του κόστισε την απόρριψη των αιτήσεών του για εκλογή του ως καθηγητή Χαρακτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, επί τρεις μάλιστα φορές, παρότι με το πλουσιότατο έργο του, τις διεθνείς βραβεύσεις του και τη βαθιά γνώση του σε όλα τα είδη της Χαρακτικής είχε επάξια κερδίσει τον τίτλο στην κρίση κάθε αμερόληπτου γνώστη του αντικειμένου.

Αναμφισβήτητα ο Γιώργης Βαρλάμος αφήνει παρακαταθήκη στην ελληνική χαρακτική και ζωγραφική ένα βαρύτιμο καλλιτεχνικό έργο, προϊόν του βαθιού κομμουνιστικού ανθρωπισμού του και της πάντα νεανικής και διεισδυτικής του ματιάς, άξιο να μελετηθεί και να ερευνηθεί από τους νεότερους εικαστικούς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα συλλυπητήριά του στην αδελφή του, στα ανίψια του και τους υπόλοιπους συγγενείς του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τα χρώματα στη χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου»(2024-01-20 00:00:00.0)
Ο Γιώργης Βαρλάμος και «τ' αγριολούλουδά του» επέστρεψαν στον τόπο τους(2023-03-11 00:00:00.0)
Εκατό χρόνια από τη γέννηση του κομμουνιστή καλλιτέχνη(2022-07-30 00:00:00.0)
Μεγάλη έκθεση προς τιμήν του ζωγράφου - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου(2017-09-13 00:00:00.0)
Εφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος χαράκτης Γιώργης Βαρλάμος(2013-09-15 00:00:00.0)
Εργα Βαρλάμου στο Ναύπλιο(1997-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ