Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μαχαίρι 10% στις συντάξεις δημοσίου...

Από παλιότερες λαϊκές διαδηλώσεις στην Πορτογαλία
Από παλιότερες λαϊκές διαδηλώσεις στην Πορτογαλία
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Σχέδιο νόμου που προβλέπει τη μείωση των συντάξεων του δημοσίου κατά 10% εάν ξεπερνούν τα 600 ευρώ ενέκρινε η πορτογαλική κυβέρνηση στο πλαίσιο, όπως ισχυρίστηκε, προσπαθειών για μείωση του ελλείμματος στο ασφαλιστικό σύστημα.

Στο σχέδιο νόμου, που πρόκειται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή, προβλέπεται μεταξύ άλλων οι συντάξεις για τους συνταξιοδοτούμενους δημόσιους υπαλλήλους με μηνιαίες αποζημιώσεις άνω των 600 ευρώ να περικοπούν κατά 10% από τις αρχές του 2014. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση προσμένει ότι ο εκ νέου υπολογισμός των συντάξεων και των ασφαλιστικών εισφορών θα μειώσει το έλλειμμα των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2014, από 4,4 δισ. ευρώ φέτος.

Ανακοινώθηκε επίσης, ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιο πρότεινε την τροποποίηση ενός νομοσχεδίου για τη «μεταρρύθμιση» της αγοράς εργασίας που είχε απορρίψει τον Αύγουστο ως αντισυνταγματικό το Συνταγματικό Δικαστήριο και το οποίο προέβλεπε μέτρα «κινητικότητας» και απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αυτά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Στο «εναλλακτικό» σχέδιο η κυβέρνηση προτείνει τώρα οι εργαζόμενοι που κρίνεται να «πλεονάζουν» να υπάγονται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης με μισθό μειωμένο κατά 40% και 60% εάν δεν μπορούν να αναλάβουν νέα καθήκοντα μετά τη διαδικασία αυτή.

Πρόκειται για μέτρα που προωθούνται στο όνομα της «εξυγίανσης»

Ως γνωστόν, τα πετσοκόμματα στις συντάξεις και η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στη στρατηγική της κεντροδεξιάς κυβέρνησης για την υποτιθέμενη μείωση των κρατικών δαπανών στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της Πορτογαλίας. Τη Δευτέρα, αναμένεται άλλωστε η άφιξη, κλιμακίου της διεθνούς τρόικας των δανειστών της Πορτογαλίας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) προκειμένου να αρχίσει την επόμενη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ