Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Να προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία

Την προκήρυξη γενικής απεργίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη ζήτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ

Την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, για να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και να οργανωθεί ο αγώνας, μέσα στους χώρους δουλειάς ενάντια στην καπιταλιστική εργοδοσία, ζήτησαν χτες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για προστασία των ανέργων, ανάκληση των απολύσεων στο Δημόσιο, καμιά απόλυση στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, να σταματήσουν τα χαράτσια και οι πλειστηριασμοί.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε 4ωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, κάλεσε τις Ομοσπονδίες να συνεδριάσουν και να σχεδιάσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα συνέλθει η Ολομέλεια της Διοίκησης ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα.

Να ενισχυθεί η ταξική αντίληψη της πάλης

Ο Γιώργος Πέρρος, μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση, έκανε καθαρό ότι τα συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό «θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, ώστε η συγκεκριμένη απεργία - που πρότεινε - να μην έχει προηγούμενο σε συμμετοχή ως απεργία και ως απεργιακές συγκεντρώσεις. Δουλεύουμε για να ανέβουν οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων». Ταυτόχρονα επισήμανε ότι «τα περιθώρια για μια τέτοια απεργία, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, με τα εργοστάσια και τους άλλους τόπους δουλειάς "νεκρά" και τους δρόμους και τις πλατείες γεμάτες απεργούς, άνεργους και νέους, δεν έχουν εξαντληθεί, υπάρχουν. Μπορούν να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στην ενίσχυση της ταξικής αντίληψης στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Ασκώντας κριτική στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε: «Από τη μέχρι τώρα πρακτική σας, έχει φανεί ότι κάθε φορά που αποφάσιζε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μια κινητοποίηση και μάλιστα γενικευμένη, πανελλαδικής εμβέλειας, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός την έκανε άλλοθι και ποτέ δεν θέλησε και δεν πήρε μέτρα για την ουσιαστική επιτυχία της». Γι' αυτό, είπε, «η πίεση που άσκησαν οι προηγούμενες απεργίες και απεργιακές συγκεντρώσεις σε καπιταλιστές, κυβέρνηση και τρόικα ήταν μικρή».

«Μόνο όμως ο όγκος, η μαζική συμμετοχή, η αποφασιστικότητα, η γραμμή πάλης που χτυπάει την εξουσία της αστικής τάξης ασκούν μεγάλη πίεση», σχολίασε ο Γ. Πέρρος, για να προσθέσει πως «δεν μπορεί να εξαγγέλλονται απεργιακές κινητοποιήσεις δύο μέρες πριν την πραγματοποίησή τους. Γι' αυτό και απαιτούμε να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για την προετοιμασία της».

Σπέρνετε την απογοήτευση

«Στη δική μας επιδίωξη, σημείωσε ο συνδικαλιστής, ταχτική δεν είναι να ριχθεί μια ακόμα ντουφεκιά στον αέρα, δεν είναι το "ντόρος να γίνεται". Να είναι αποτυχημένη η κινητοποίηση για να μεγαλώνει η απογοήτευση, και έτσι να περνάει το ότι "με τους αγώνες δεν γίνεται τίποτα" και πως αρκεί η αλλαγή της σημερινής κυβέρνησης για να δει η εργατική τάξη άσπρη μέρα».

«Το έργο αυτό - συνέχισε ο συνδικαλιστής - έχει παιχτεί πολλές φορές στο παρελθόν (οι πρωταγωνιστές αλλάζουν, το έργο μένει ίδιο) και οι εκάστοτε πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ το βοηθούσαν να παιχτεί, αποτελώντας και οι ίδιες τμήμα του θιάσου. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και στο συνδικαλιστικό κίνημα υποτάσσουν κάθε τους κίνηση στον πολιτικό τους στόχο: "Να φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά, και να έρθει στη θέση της μια κυβέρνηση με επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ", για να συνεχιστεί η ίδια πολιτική μέσα στην ΕΕ και στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Από τη σκοπιά αυτή θέτετε σαν κύρια αιτήματα τα συνθήματα "να φύγει η κυβέρνηση", "γενική απεργία". Στην κατεύθυνση αυτή σέρνετε μαζί σας και τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν θέλετε σύγκρουση με την καπιταλιστική εργοδοσία και την ΕΕ».

«Εμείς λέμε: Η κυβέρνηση να πέσει εκατό φορές, να γκρεμοτσακιστεί όμως και κάθε αντιλαϊκή πολιτική, η ΕΕ και η μήτρα που γεννά την επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, η εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου».

Απάντηση στους συκοφάντες

Απαντώντας σε συκοφαντίες και τη λάσπη που εξαπέλυσε κατά του ΠΑΜΕ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπικουρούμενος από τους όψιμα αποσκιρτήσαντες από την ΠΑΣΚΕ (παράταξη του ΕΜΕΙΣ), ο Γ. Πέρρος είπε:

«Μιλάτε για απεργία διαρκείας και συκοφαντείτε το ΠΑΜΕ ότι δεν θέλει κινητοποιήσεις... Τα λέτε αυτά εσείς που πριν λίγο καιρό μαζί με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το βάλατε στα πόδια μόλις η κυβέρνηση επέβαλε την επιστράτευση στο μετρό και αφήσατε τους εργαζόμενους μόνους.

Τα λέτε αυτά εσείς που πρώτοι μαζί με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ εφαρμόζετε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τις απαιτήσεις των εργοδοτών και υπογράφετε μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων στο όνομα του ρεαλισμού και της δήθεν ύπαρξης των ΣΣΕ. Για παράδειγμα στο εμπόριο, στους ναυτιλιακούς υπάλληλους, στα πετρέλαια κ.λπ. Αλλωστε, ο ΣΕΒ, και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, σας έδωσε συγχαρητήρια για τη στάση σας.

Τα λέτε αυτά εσείς που σας έχουμε "τσακώσει" πολλές φορές απεργοσπάστες, όταν έρχεστε με αγωνιστικές κορόνες, ή λέτε ότι απεργείτε αλλά το μεροκάματο της απεργίας το βάζετε στην τσέπη, ή αφού δίνετε τα διαπιστευτήρια στον εργοδότη σας πάτε στη συγκέντρωση και "κάνετε το καθήκον σας".

Τα λέτε αυτά εσείς που συμφωνήσατε με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και κατηγορούσατε το ΠΑΜΕ για μαξιμαλισμό και επαναστατική γυμναστική και τώρα παριστάνετε τους καταγγέλλοντες.

Τα λέτε αυτά εσείς που δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει απεργία διαρκείας, αγώνας διαρκείας και πώς οργανώνεται. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρωτοστάτησαν μαζί με τους εργαζόμενους πρώτα απ' όλα για την οργάνωση της πολύμηνης απεργίας στη "Χαλυβουργία", στις πολυήμερες κινητοποιήσεις στο ξενοδοχείο ΝΟΒΟΤΕΛ, στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Κρήτη, στην εταιρεία "Φονμάρκετινγκ" κ.λπ.

Τα λέτε αυτά εσείς που ποτέ δεν μιλήσατε για το τι μαθαίνουν τα παιδιά, για την ανάγκη να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Παιδεία. Καλείτε σε απεργία διαρκείας και την ίδια στιγμή μιλάτε για μνημονιακή καταστροφή του σχολείου, συσκοτίζοντας δηλαδή το χαρακτήρα των αναδιαρθρώσεων για να κρύψετε τη συμφωνία σας με αυτές, για να προσανατολίσετε τον αγώνα αποκλειστικά ενάντια στην κυβέρνηση.

Τα λέτε αυτά εσείς που από τη μία δήθεν καταγγέλλετε τη ΓΣΕΕ και από την άλλη την καλείτε να "μπει μπροστά να οργανώσει, να συντονίσει τους αγώνες, να διαμορφώσει το μέτωπο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής". Αυτά είπε στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ ο εκπρόσωπος της Α.Π., Ζώης Πεπές. Ετσι δημιουργείτε αυταπάτες για το ρόλο της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ και τέλος πάντων ότι μπορεί να διορθωθεί η στρατηγική της που είναι υπέρ της ανταγωνιστικότητας, υπέρ της επιχειρηματικότητας.

Τα λέτε αυτά εσείς που στην επιχειρούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία απαιτούσατε "να πάρει θέση η διεθνής κοινότητα" και ζητωκραυγάζατε υπέρ της "επανάστασης" λέγοντας "να μπουν μέσα και να σαρώσουν". Τώρα δήθεν καταδικάζετε την προσπάθεια επέμβασης που επιχειρείται να γίνει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με όλες τις δυνάμεις στα συλλαλητήρια και την απεργία(2008-03-07 00:00:00.0)
Εγνοια τους να μη θιγεί η ΕΕ(2003-02-27 00:00:00.0)
Ούτε να ακούνε για απεργία(2002-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ