Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ «5» ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Εκδηλώσεις για την απελευθέρωσή τους

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Ουάσιγκτον για τους 5 Κουβανούς
Από παλιότερη κινητοποίηση στην Ουάσιγκτον για τους 5 Κουβανούς
Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη σύλληψη των 5 Κουβανών πατριωτών Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονζάλες και Ρενέ Γκονζάλες στις 12 Σεπτέμβρη του 1998, ξεκίνησε χτες στην Αβάνα διεθνής Συνάντηση, με τίτλο: «Οι πέντε (ήπειροι) για τους 5 αγωνιστές» για την άμεση απελευθέρωση των 4 αγωνιστών που συνεχίζουν να κρατούνται, ως μέρος μιας μεγάλης καμπάνιας σε όλο τον κόσμο που θα διαρκέσει έως τις 6 Οκτώβρη. Ο μόνος που έχει απελευθερωθεί και βρίσκεται στην Κούβα είναι ο Ρενέ που εξέτισε 13 χρόνια στη φυλακή και μια περίοδο σε καθεστώς επίβλεψης και αναγκάστηκε να αρνηθεί την αμερικανική υπηκοότητα που είχε.

Οι πέντε αγωνιστές είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβρη του 1998, επειδή βρήκαν και αποκάλυψαν εγκληματικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα, που οργανώνονταν και σχεδιάζονταν από αντεπαναστατικές, αντικουβανικές οργανώσεις στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Με χαλκευμένες κατηγορίες που κατέρρευσαν καταδικάστηκαν για «κατασκοπία» με βαριές ποινές, με μεγαλύτερη αυτή του Χεράρδο που είναι δισ. ισόβια.

Η «Διεθνής Επιτροπή για την απελευθέρωση των Πέντε» που απαρτίζεται από πολλούς αγωνιστές από κάθε γωνιά του πλανήτη έχει εξαγγείλει πολύμορφες εκδηλώσεις στις 12 Σεπτέμβρη σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ουάσιγκτον στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να απαιτηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει την άδικη κράτηση των υπόλοιπων 4 αγωνιστών.

Επίσης, ανακοινώθηκε από την επικεφαλής του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ΙCAP) Κένια Σεράνο ότι την ίδια μέρα σε όλη την Κούβα θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και έδωσε την πληροφορία ότι ανάμεσα στα άλλα θα παίζεται μεταφρασμένο στα ισπανικά το παλιό τραγούδι «Δέσε μια κίτρινη κορδέλα στη βελανιδιά», που στην κουλτούρα των ΗΠΑ συμβολίζει την προσμονή της συνάντησης αγαπημένων προσώπων. Το συγκεκριμένο τραγούδι έρχεται από την περίοδο του Αγγλικού Εμφύλιου και πέρασε και στον Αμερικάνικο, όταν οι μάνες και οι σύζυγοι περίμεναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να επιστρέψουν από τα πεδία των μαχών. Την ιδέα αυτή πρότεινε ο Ρενέ Γκονζάλες που κάλεσε τη μέρα αυτή όλη η Κούβα να πλημμυρίσει με κίτρινες κορδέλες σε κάθε μορφή, και παντού για να σταλεί ένα συμβολικό μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό και να φανεί ότι ο κουβανικός λαός περιμένει την επιστροφή των παιδιών του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ