Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Παραπομπή σε δίκη του Μούρσι οξύνει τα πνεύματα

ΚΑΪΡΟ.--

Την παραπομπή σε δίκη του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι για πρόκληση και υποδαύλιση «θανατηφόρας βίας» ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου, δίνονται συνέχεια στην ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα. Η παραπομπή αφορά τα αιματηρά γεγονότα τον περασμένο Δεκέμβρη έξω από το Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στην ανάληψη υπερεξουσιών από τον Μούρσι και την εκβιαστική προώθηση του σχεδίου Συντάγματος. Σύμφωνα με διαρροές, ο Μούρσι κατηγορείται ότι κάλεσε τότε την προεδρική φρουρά και την αστυνομία να καταστείλουν ακόμη και με δολοφονίες τις διαδηλώσεις, και ότι όταν οι επικεφαλής των σωμάτων αρνήθηκαν, κάλεσε δημόσια τους οπαδούς των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» σε υπεράσπιση της νομιμότητάς του με αποτέλεσμα να σημειωθούν αιματηρές συγκρούσεις, να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά διαδηλωτές της αντιπολίτευσης και να τραυματιστούν σοβαρά δεκάδες άλλοι.

Μαζί με τον Μούρσι για το ίδιο θέμα σε δίκη θα παραπεμφθούν και άλλα 15 ηγετικά στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Η οργάνωση καλεί σε νέες μεγάλες διαδηλώσεις σήμερα και αύριο καθώς συμπληρώνονται δύο μήνες από την ανατροπή του Μούρσι από το στρατό και τον μετέπειτα διορισμό μιας «προσωρινής» κυβέρνησης υπό την προστασία του στρατού.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής, πρώην δικαστής Αντλι Μανσούρ ανακοίνωσε χτες τη σύνθεση 50μελούς επιτροπής που θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος όσον αφορά συγκεκριμένα άρθρα που είχαν προκαλέσει αντιπαραθέσεις και τριβές. Στην επιτροπή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» καταγγέλλοντας την «πραξικοπηματική ανατροπή της νόμιμης εξουσίας του Προέδρου Μούρσι». Συμμετέχουν όμως εκπρόσωποι του ακραίου ισλαμιστικού κόμματος «αλ Νουρ», του σημαντικότερου πνευματικού σουνιτικού κέντρου ισλαμικών μελετών, του πανεπιστημίου «αλ Αζχάρ», και της κοπτικής Εκκλησίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εντός 60 ημερών θα πρέπει να παρουσιαστούν οι αλλαγές και εντός άλλων 30 ημερών να προκηρυχθεί δημοψήφισμα.

Τέλος, μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τις ακριβείς συνθήκες και τα γεγονότα της «τρομοκρατικής», όπως χαρακτηρίστηκε από τον επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης της Διώρυγας του Σουέζ, Μουχάμπ Μάμις, απόπειρας επίθεσης κατά διερχόμενου εμπορικού πλοίου το Σάββατο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στόχος έγινε το πλοίο «Cosco Asia» υπό καναδική σημαία αλλά το μοιραίο απετράπη με έγκαιρη παρέμβαση του στρατού, ο οποίος ανέπτυξε και αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη, νευραλγική, για την παγκόσμια οικονομία περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση στο Σινά(2013-09-10 00:00:00.0)
Στην κόψη του ξυραφιού(2013-07-27 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά το πραξικόπημα(2013-07-09 00:00:00.0)
Σκηνικό έντασης(2013-06-22 00:00:00.0)
Σκηνικό έντασης(2013-06-22 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση(2012-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ