Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Εξαφάνισε» εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους

Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα δεν υπερβαίνει το 14% (!!!) υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Οπως αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι το υπόλοιπο 13% που εμφανίζεται στις επίσημες στατιστικές, δηλαδή μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν περιστασιακά και σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» (!!!) γι' αυτό και αθροίζονται στις λίστες. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν, όπως είπε, από συγκεκριμένους δείκτες. Ποιοι είναι αυτοί κανείς δεν γνωρίζει, βεβαίως.

Πράγματι, η ΕΛΣΤΑΤ και οι - υπαγορευμένοι από την «γιούροστατ» - δείκτες που χρησιμοποιεί για να μετρήσει την ανεργία αποτυπώνουν μέρος της ζοφερής πραγματικότητας. Οι άνεργοι είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που εμφανίζονται, καθώς σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή δε θεωρείται άνεργος κάποιος που την προηγούμενη βδομάδα από τη μέρα καταγραφής έχει δουλέψει έστω και μια ώρα!!! Είναι επιεικώς αστείο να επιχειρηματολογήσει κάποιος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που εξαφανίζει τους άνεργους σαν να είναι σκόνη στο πάτωμα. `Η εκτός αν προσπαθεί να πείσει - ξέρουμε ότι το επιθυμεί - ότι δεν είναι άνεργος κάποιος που κάνει δυο και τρία μεροκάματα το μήνα και με αυτά καλείται να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Τον διαψεύδει όμως και η καταγεγραμμένη ανεργία, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι επίσημα εγγεγραμμένοι άνεργοι φτάνουν το 21% (λίγο πάνω από το ένα εκατομμύριο). Είναι, επίσης, δεδομένο ότι και στην περίπτωση αυτή, δεν αποτυπώνεται το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας, αφού για παράδειγμα χιλιάδες άνεργοι απογοητευμένοι δεν εγγράφονται καν στον ΟΑΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση και το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων, όσο και η κάθε μορφής ευέλικτη απασχόληση που αξιοποιούν οι εργοδότες για να χτυπήσουν μισθούς και δικαιώματα, είναι γέννημα - θρέμμα της δικής τους σάπιας πολιτικής και του συστήματος που υπηρετούν. Οι άνεργοι αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ως αποτέλεσμα του άναρχου τρόπου παραγωγής στον καπιταλισμό. Οσο η κρίση βαθαίνει τόσο η ανεργία θα κάνει άλματα. Για τον υπουργό, την κυβέρνηση, τα μονοπώλια, οι μισοαπασχολούμενοι και μισοάνεργοι χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση, με μεροκάματα πείνας, για όσες μέρες τους έχουν ανάγκη, είναι σήμερα κεντρική επιδίωξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ