Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Διπλή αιματηρή βομβιστική επίθεση και επιδρομή ισραηλινών αεροπλάνων

Από τη βομβιστική επίθεση στην Τρίπολη του Λιβάνου
Από τη βομβιστική επίθεση στην Τρίπολη του Λιβάνου
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η ένταση κλιμακώνεται και στο Λίβανο και εντείνει τις ανησυχίες για νέα αποσταθεροποίηση της περιοχής, έπειτα από μία διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι σε δύο σουνιτικά τεμένη της Τρίπολης του βόρειου τμήματος της χώρας, προκαλώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, το θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων. Είχαν προηγηθεί οι επιδρομές τεσσάρων ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών σε αντίποινα για προχτεσινή ρίψη ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ...

Σύμφωνα με πληροφορίες και δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, οι δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, στην Τρίπολη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων και τον τραυματισμό 500 άλλων.

Η πρώτη - και ισχυρότερη - επίθεση σημειώθηκε κοντά στο σουνιτικό τέμενος Αλ Τάκουα στην πλατεία Αμπού Αλί της Τρίπολης την ώρα ολοκλήρωσης των μεσημεριανών προσευχών της Παρασκευής με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.

Πέντε λεπτά αργότερα, ακολούθησε και δεύτερη ισχυρή έκρηξη κοντά στο τέμενος Αλ Σαλάμ στην περιοχή Μίνα στο κέντρο της Τρίπολης, προκαλώντας τεράστια σύννεφα μαύρου καπνού. Από τη δεύτερη έκρηξη δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν προκλήθηκαν θύματα ή τραυματίες...

Ως χτες το βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Ταμάμ Σαλάμ, δήλωσε ότι «το έγκλημα στην Τρίπολη είναι επιπρόσθετη ένδειξη πως η κατάσταση στο Λίβανο έχει φθάσει σε επικίνδυνο επίπεδο».

Ισραηλινές επιδρομές

Τα ξημερώματα, είχαν εξαπολύσει αεροπορική επιδρομή τέσσερα ισραηλινά μαχητικά βάλλοντας με ρουκέτες περιοχή κοντά στην πόλη Ναάμεχ του νότιου Λιβάνου (μεταξύ Βηρυτού και Σιδώνας), παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο της χώρας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του λιβανικού στρατού, οι ισραηλινές επιδρομές ήταν αναίμακτες και είχαν ως βασικό στόχο δίκτυο σπηλαίων που χρησιμοποιούν κυρίως ένοπλοι του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Την επιδρομή των ισραηλινών μαχητικών στο Λίβανο είχαν επιβεβαιώσει από νωρίς χτες το πρωί στελέχη του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας εξηγώντας πως έγινε σε αντίποινα για την προχτεσινή επίθεση με τέσσερις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από περιοχή του νότιου Λιβάνου σε μεθοριακή περιοχή του βόρειου Ισραήλ δίχως να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς.

Την ευθύνη για την προχτεσινή αναίμακτη επίθεση με ρουκέτες κατά του Ισραήλ είχε αναλάβει η σουνιτική παλαιστινιακή οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αμπντάλαχ αλ Αζάμ», ενώ ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Μισέλ Σουλεϊμάν, είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, καταδικάζοντάς την ως «σαφή παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας του ΟΗΕ μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ