Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στις διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ

Σε πιεστική κατάσταση βρίσκονται τα περισσότερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας τόσο από την υποχρηματοδότηση των τελευταίων χρόνων όσο και από την επαπειλούμενη νέα μείωση του διοικητικού τους προσωπικού. Ο ένας μετά τον άλλο, πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ στέλνουν επιστολές και υπομνήματα στα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξηγώντας ότι μετά τις συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις, αλλά και το προηγούμενο κύμα διαθεσιμότητας των διοικητικών τους υπαλλήλων έχουν φτάσει σε οριακές καταστάσεις, τέτοιες που αν φύγουν κι άλλοι διοικητικοί υπάλληλοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα.

Ιδιαίτερη αναστάτωση επικρατεί με αφορμή τις επικείμενες διαθεσιμότητες στα Ανώτατα Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις διαθεσιμότητες, η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει:

«Οι διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων και ΕΤΕΠ που έχουν ανακοινωθεί για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα φέρουν τα ιδρύματα σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας. Οι συνέπειες θα πλήξουν βίαια τις σπουδές και την έρευνα, τη στιγμή που άλλοι 1.750 εργαζόμενοι θα περάσουν στην ανεργία και στην εργασιακή περιπλάνηση και οι γονείς θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην ήδη άδεια τσέπη, για να σπουδάσουν το παιδί τους. Από την άλλη το επιθυμητό αποτέλεσμα για το μεγάλο κεφάλαιο θα είναι διπλό: Και απελευθερώνονται νέοι τομείς κερδοφορίας για να διεισδύσει (παραχωρώντας βασικές λειτουργίες των ΑΕΙ, αλλά ακόμα και παραχώρηση ολόκληρων εκπαιδευτικών κλάδων), και τσακίζονται δικαιώματα και κατακτήσεις ρίχνοντας τελικά το κόστος της εργατικής δύναμης.

Ολα αυτά εντάσσονται στη στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν τόσο τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ. Μία στρατηγική που επιδιώκει τη δημιουργία μικρών Ιδρυμάτων για την παραγωγή μιας μικρής επιστημονικής ελίτ και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο τμήμα του παραγωγικού δυναμικού να δουλεύει μόνο με τις απαραίτητες δεξιότητες και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Κανένας εργαζόμενος να μην "τσιμπήσει" στην εύκολη λύση της κυβερνητικής εναλλαγής, σε ανέξοδες (αλλά αδιέξοδες) υποσχέσεις, αλλά να αντιπαρατεθεί συνολικά με την πολιτική που καταδικάζει το λαό μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Να γυρίσει την πλάτη στους υπέρμαχους αυτής της πολιτικής - στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα κόμματα που τη στηρίζουν.

Κάθε εργαζόμενος να παλέψει για αλλαγή της εξουσίας και όχι απλά αλλαγή διαχειριστή. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και την προκοπή του.

Η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε φοιτητή και διδάσκοντα να παλέψει ενάντια στη διαθεσιμότητα. Μέσα από τους συλλόγους και σωματεία, μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουν: Καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, πλήρως χρηματοδοτούμενη από το κράτος και με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ