Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Σε μετωπική σύγκρουση με την τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται το κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας, μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει τη γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απείλησε τους Αυστραλούς πολιτικούς που «πλαστογραφούν την Ιστορία» ότι δεν θα τους επιτρέψει να παραστούν στις εκδηλώσεις για την εκατοστή επέτειο της Καλλίπολης που θα γίνουν το 2015. Στην Καλλίπολη, πριν εκατό χρόνια, χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί σφαγιάστηκαν από τις δυνάμεις του Ατατούρκ όταν επιχείρησαν να αποβιβασθούν στα Δαρδανέλια, ως μέρος των συμμαχικών δυνάμεων.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Κρις Μπόουεν, επανέλαβε χτες ότι η Αυστραλία είναι «έτοιμη» να υπογράψει τη συμφωνία για την παραχώρηση βίζας σε Ελληνες νέους από 18 έως 30 χρόνων και την ανταλλαγή τους για διακοπές και εργασία. «Η υπογραφή της συμφωνίας εξαρτάται από την Ελλάδα», είπε ο Μπόουεν, επαναλαμβάνοντας πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ.

MEMΦΙΣ.-- Τρόμο και κατάπληξη προκάλεσε χτες σε δημοτικό σχολείο στην κομητεία Σέλμπι στο Μέμφις του Τενεσί των ΗΠΑ η εκπυρσοκρότηση όπλου που βρισκόταν στη σχολική τσάντα ενός πεντάχρονου παιδιού, δίχως ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Μετά το περιστατικό, εκπαιδευτικοί απομάκρυναν το όπλο από την τσάντα του νηπίου, το οποίο ανέκριναν λίγο αργότερα οι αστυνομικές αρχές ώστε να καταλάβουν πώς βρέθηκε πάνω του...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αναστάτωση και ερωτήματα προκάλεσε χτες το αιφνιδιαστικό τρίωρο μπλακάουτ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης εξαιτίας προβλήματος στο σύστημα υπολογιστών. Οι συναλλαγές ανεστάλησαν από τις 16.15 έως τις 19.25 (ώρα Γκρίνουιτς), παραλύοντας το σύνθετο δείκτη Nasdaq.

ΣΟΦΙΑ.-- Στάχτη έγιναν μέσα στο τελευταίο 48ωρο 5.000 στρέμματα δασικής έκτασης, από πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στην πόλη Σβίλεγκραντ της νότιας Βουλγαρίας.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενέκρινε τον κατάλογο με τους 25 νέους πρέσβεις της χώρας που πρότεινε το υπουργείο Εξωτερικών και απομένει η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών για την τοποθέτησή τους. Ο κατάλογος περιλαμβάνει αλλαγές των πρέσβεων της ΠΓΔΜ σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, καθώς ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, Σάσο Στέφκοφ, αναμένεται να αντικατασταθεί από τον Ντάρκο Ανγκέλοφ, πρέσβη της ΠΓΔΜ στη Βουδαπέστη και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, Βάσκο Ναουμόφσκι, αναμένεται να τοποθετηθεί πρέσβης στην Ουάσιγκτον, αντικαθιστώντας τον Ζόραν Γιόλεφσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ