Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κρατική καταστολή αλλά και λαϊκή αντίσταση

Στρατός και αστυνομία καταστέλλουν τη λαϊκή κινητοποίηση
Στρατός και αστυνομία καταστέλλουν τη λαϊκή κινητοποίηση
Συνεχίστηκε χτες για 4η μέρα η αγροτική απεργία διαρκείας στην Κολομβία, μια λαϊκή κινητοποίηση που εκφράζει την αγανάκτηση του λαού, φτωχών αγροτών, εργατών πολλών κλάδων, νεολαίας, για την έλλειψη υποδομών στην ύπαιθρο και την απαίτηση να σταματήσει η στρατιωτικοποίηση, η υπερεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας από τις πολυεθνικές της Ενέργειας και των τροφίμων. Διεκδικούν τα προϊόντα των αγροτών να έχουν τιμές που να τους επιτρέπουν να ζήσουν και να μην ανανεωθεί η λεγόμενη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TLC) με τις ΗΠΑ, που ευνοεί τους Κολομβιανούς καπιταλιστές και ξεκληρίζει τους μικρούς παραγωγούς.

Οι διαδηλώσεις ενισχύονται με μεγαλύτερη συμμετοχή λαϊκών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά την καταστολή αστυνομίας και στρατού. Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης δε λείπουν και οι περιπτώσεις που οι περιφρουρήσεις έπιασαν στα πράσα αστυνομικούς και στρατιωτικούς που είχαν διεισδύσει στις συγκεντρώσεις, προκειμένου να στήσουν προβοκάτσιες ή να χαφιεδίσουν αγωνιστές.

Σε πολλά σημεία της χώρας έχουν στηθεί μπλόκα σε οδικές αρτηρίες, ενώ από τις συγκρούσεις με τις ειδικές δυνάμεις αστυνομίας και στρατού αλλά και εφόδους σε σπίτια, έχουν τραυματιστεί δεκάδες διαδηλωτές, όλων των ηλικιών ακόμα και μια έγκυος γυναίκα που κινδυνεύει να χάσει το παιδί της. Αναλυτικά, τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ονόματα θυμάτων, τοποθεσίες όπου συνέβησαν, καταγγέλλει με αναλυτική ανακοίνωσή της προς την ντόπια και διεθνή κοινή γνώμη, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Κοινωνικοπολιτικού Κινήματος «Πατριωτική Πορεία» (όπου συμμετέχουν πολλές οργανώσεις ανάμεσά τους και το Κολομβιάνικο ΚΚ) και κατονομάζει ως υπαίτιο τον κρατικό μηχανισμό της αντιδραστικής κυβέρνησης του Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Διαδηλωτές σε πολλά εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ