Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εντείνονται οι ανησυχίες για τις διαρροές ραδιενέργειας...

Στη Φουκουσίμα τεράστια είναι η καταστροφή που προκλήθηκε από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού
Στη Φουκουσίμα τεράστια είναι η καταστροφή που προκλήθηκε από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού
ΤOKIO.--

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν πλέον τα απανωτά περιστατικά διαρροών ραδιενεργού ύδατος από τις εκατοντάδες ατσάλινες δεξαμενές στις οποίες είναι αποθηκευμένοι εκατομμύρια τόνοι μολυσμένου ύδατος από τους τρεις κατεστραμμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες του πυρηνικού συγκροτήματος της εταιρείας TEPCO στη Φουκουσίμα, δύο χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα.

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας Σουνίτσι Τανάκα εξέφρασε φόβο για πιθανές, νέες διαρροές έπειτα από τον προχτεσινό εντοπισμό διαρροής 300 τόνων ραδιενεργού ύδατος σε μία από τις δεξαμενές του υπ' αριθμόν ένα πυρηνικού αντιδραστήρα. Ο Τανάκα ανακοίνωσε μάλιστα πως το προχτεσινό συμβάν αναβαθμίστηκε στο επίπεδο τρία «σοβαρών συμβάντων» της Διεθνούς Κλίμακας Πυρηνικών Συμβάντων Πυρηνικής Ενέργειας (INES), ενώ ανακοινώνεται λίγες βδομάδες μετά τις δηλώσεις στελέχους του ιαπωνικού υπουργείου Βιομηχανίας για την ημερήσια διαρροή εκατοντάδων τόννων ραδιενεργού νερού από υπόγειες δεξαμενές του συγκροτήματος στον Ειρηνικό Ωκεανό...

Οπως σημειώνουν ιαπωνικά και διεθνή ΜΜΕ, το επίπεδο ραδιενέργειας που εκλύεται από το μολυσμένο νερό είναι τόσο υψηλό ώστε αρκεί κανείς να σταθεί σε απόσταση 50 μέτρων από το σημείο διαρροής για μία ώρα για να δεχθεί το πενταπλάσιο μέγιστο ετήσιο επιτρεπτό όριο ραδιενέργειας που ορίζεται για τους εργαζόμενους σε πυρηνικούς σταθμούς...

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε «σοκ», παράλληλα με την ελπίδα ότι το Τόκιο «θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να δώσει ένα τέλος στις αρνητικές επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος».

Εξαρση του καρκίνου θυρεοειδούς

Οσον αφορά στις δυσμενείς επιπτώσεις από τις ευρύτερες, πραγματικές επιπτώσεις του εφιαλτικού δυστυχήματος στους κατοίκους, στη χλωρίδα και την πανίδα της Φουκουσίμα, αυτές, μάλλον δεν μπορούμε ούτε καν να τις υποψιαστούμε... Ερευνα που δημοσιοποιήθηκε χτες αποκάλυψε τουλάχιστον 189 κρούσματα καρκίνων του θυρεοειδούς (ασθένεια που σχετίζεται άμεσα με την έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας) μεταξύ κατοίκων της περιοχής.

Η εξέταση έγινε σε περίπου 200.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και κάτω, από μια επιτροπή για την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων της περιοχής, που χτυπήθηκε από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 18 περιπτώσεις νέων ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο, αριθμός που είναι κατά έξι άτομα αυξημένος, από την προηγούμενη εξέταση τον περασμένο Ιούνη.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων έχει επίσης αυξηθεί από 15 σε 25 άτομα. Οι ειδικοί που ορίστηκαν από τις νομαρχιακές αρχές, πιστεύουν ότι αυτοί οι καρκίνοι σχετίζονται άμεσα με το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου του 2011...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι ασφαλής η απελευθέρωση του ραδιενεργού νερού στον ωκεανό;(2023-07-01 00:00:00.0)
Υψηλή ραδιενέργεια σε Τόκιο και Γιοκοχάμα(2011-10-14 00:00:00.0)
Κρίσιμη η κατάσταση(2011-03-16 00:00:00.0)
Φόβοι για τα χειρότερα(2011-03-16 00:00:00.0)
Τα πυρηνικά έχουν μολύνει κάθε οικοσύστημα(2001-03-20 00:00:00.0)
Αβάσιμο το σενάριο για βιβλικές καταστροφές(1996-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ