Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«90 επιστολικά δελτάρια από τη Σμύρνη»

Εργο Τ. Μπατινάκη
Εργο Τ. Μπατινάκη
Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η ομαδική εικαστική έκθεση «90 επιστολικά δελτάρια από τη Σμύρνη», που οργανώθηκε για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας. Διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 22 Αυγούστου. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30 - 13.30, 19.00 - 21.30.

Δημιουργημένα από 77 νέους και διακεκριμένους Ελληνες εικαστικούς αποτελούν έναν ελάχιστο, συμβολικό φόρο τιμής και παράλληλη κατάθεση εξακολουθητικής μνήμης μιας πόλης που τα θραύσματά της εξακολουθούν να μας συγκινούν, τα ίχνη της εξακολουθούμε να αφουγκραζόμαστε. Πρόκειται για σημειωματικά έργα με μικρές, πανομοιότυπες διαστάσεις επιστολικών δελταρίων (15Χ21 εκ.) που, φιλοτεχνημένα σε επιφάνεια και από υλικά της επιλογής κάθε καλλιτέχνη, θα αποτελέσουν κατά την παρουσίασή τους ένα συμβολικό παλίμψηστο, έναν ελάχιστο χαιρετισμό στα συστατικά μιας πόλης που εξακολουθεί να απασχολεί την ιστορική μνήμη και το εσωτερικό βλέμμα, τις αισθήσεις και την ψυχή.

Αφετηρία της έκθεσης, η αποτύπωση επάλληλων μικρών και μεγάλων πτυχών διαφορετικών προσωπικών, οικογενειακών ή ιστορικών-εθνικών συμβάντων μιας πόλης που σε κανέναν δεν είναι αδιάφορη. Επιλεγμένες από τους καλλιτέχνες στιγμές από οικογενειακά φωτογραφικά λευκώματα ή ιστορικές φωτογραφίες. Κι ακόμη, οι δρόμοι και τα τοπία, τα προάστια και οι εξοχές, τα σπίτια, τα μαγαζιά και η προκυμαία, τα εμπορεύματα και οι αγορές, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία, τα θέατρα και οι χοροεσπερίδες, τα εδέσματα και τα αρώματα, οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά της πόλης: Ο κόλπος της Σμύρνης και ο κόλπος του Μπουρνόβα, το περίφημο «Και» - η προκυμαία της Σμύρνης -, το Σπόρτινγκ Κλαμπ και το γαλλικό προξενείο, το Λούνα Παρκ και το «Θέατρον Σμύρνης», όπου συχνά έλαμπε η Κυβέλη, το διάσημο καφενείο «Αλάμπρα» και ο κινηματογράφος «Παλλάς», κι ακόμη, Ελληνες, Τούρκοι και Φραγκολεβαντίνοι περιπατητές, σαλεπιτζήδες, κονιαλήδες (πωλητές παστουρμά), κ.ά.


Εργο Γ. Μπούκη
Εργο Γ. Μπούκη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ