Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας δρόμου για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς

Εληξε πριν μερικές μέρες, στις 2 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και η αγωνία συνεχίζεται για τους γονείς που αναζητούν μια θέση για το παιδί τους. Από το σύνολο των αιτήσεων χιλιάδες θα απορριφθούν και φέτος, ενώ ακόμα και για όσους γονείς σταθούν «τυχεροί» και το παιδί τους γίνει δεκτό μέσω του προγράμματος, τα προβλήματα δε θα σταματήσουν με την εγγραφή στον παιδικό σταθμό.

Οι αιτήσεις των μητέρων στο πρόγραμμα αυξάνονται τα τελευταία χρόνια καθώς η συμμετοχή σε αυτό είναι ο μόνος τρόπος να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό οι άνεργες, που αποκλείονται από τους περισσότερους δήμους, αλλά και οι εργαζόμενες που αδυνατούν να πληρώσουν τα τροφεία. Από τις περσινές αιτήσεις εγκρίθηκαν λιγότερες από τις μισές. Φέτος, το πρόγραμμα προβλέπει 96.000 θέσεις, από τις οποίες οι 75.000 περίπου αφορούν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και οι υπόλοιπες ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Ομως, οι αιτήσεις των μητέρων και ο αριθμός των παιδιών στις οποίες αυτές αντιστοιχούν, είναι πολλαπλάσιος.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα έχουν ήδη αποκλείσει χιλιάδες γονείς από τη διαδικασία της κατάθεσης αιτήσεων. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το κριτήριο του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, που πρέπει να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν έως 2 παιδιά, ενώ το αντίστοιχο περσινό όριο είχε οριστεί στις 40.000 ευρώ. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος βεβαιώνεται από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2012, αφορά δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011, κι αυτό σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι γονείς αντιμετωπίζουν αλλεπάλληλες μειώσεις στους μισθούς και τα μεροκάματά τους.

Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, ποσό που στην πράξη αποδείχθηκε ανεπαρκές. Την περασμένη χρονιά το υπουργείο Εργασίας προχώρησε, σε συμφωνία με τους δήμους και τους ιδιωτικούς σταθμούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, σε μείωση του ανώτατου ορίου ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει η ΕΕΤΑΑ για κάθε παιδί. Η ανεπαρκής χρηματοδότηση και οι περικοπές οδηγούν σε «σκόντο» στις ανάγκες των παιδιών για επαρκές παιδαγωγικό προσωπικό και υλικό, για κατάλληλες υποδομές, σε περικοπές ακόμα και στο φαγητό των παιδιών και ανοίγουν παράλληλα το δρόμο για να επιβληθούν πληρωμές και στους γονείς που έγιναν δεκτοί. Ηδη το πρόγραμμα έχει πάψει να καλύπτει το κόστος της μεταφοράς των παιδιών.

Τα νέα ζευγάρια, οι λαϊκές οικογένειες, οι εργαζόμενοι και άνεργοι γονείς πρέπει να παλέψουν μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους μαζικούς φορείς και να διεκδικήσουν: Αμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση. Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς. Να μην κλείσει κανένας σταθμός. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να προσληφθεί και νέο προσωπικό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ