Κυριακή 11 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Με βαριές ποινές για τους περισσότερους από 250 κατηγορούμενους έπεσε η αυλαία της υπόθεσης «Εργκένεκον», που χαρακτηρίστηκε ως η προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «καθαρίσει» το στράτευμα από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η εκδίκαση της υπόθεσης, που αφορούσε τη σύσταση οργάνωσης, με στόχο τη δημιουργία χάους στη χώρα, στοχευμένες δολοφονίες και ένταση με την Ελλάδα, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε μετά από πέντε χρόνια, με ποινές ισοβίων για τον πρώην επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ και άλλων αξιωματούχων του στρατού. Στο πλαίσιο της υπόθεσης καταδικάστηκαν επίσης βουλευτές της χαρακτηριζόμενης «κεμαλικής» αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πανεπιστημιακοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για στήριξη της οργάνωσης και εμπλοκή στα σχέδιά της.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν, ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι κατηγορίες στηρίχτηκαν με κατασκευασμένα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι η δίκη κατέληξε σε μία πολιτική δίωξη κατά των επικριτών της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για έλλειψη νομικής βάσης στο κατηγορητήριο και τις καταδίκες που προέκυψαν.

Ο Ρ. Ερντογάν από την πλευρά του υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας ότι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης, ενώ απέρριψε τα όσα καταλογίζει στην κυβέρνησή του περί παρεμβατισμού η αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η αντιπολίτευση είναι εκείνη που επιχειρεί να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης.

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως μήνυμα του Ερντογάν στους αντιπάλους του και επίδειξη ισχύος, μετά και το κύμα μαζικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στα τέλη Μάη, με αφορμή το πάρκο Γκεζί και συνεχίστηκαν για δύο μήνες, κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.


Αλ. Φωτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ