Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Με πολύχρονη καθυστέρηση η πληρωμή της σοδειάς

Παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ

Μετά από τέσσερα ή και πέντε χρόνια μπορεί να πληρωθούν αμπελοκαλλιεργητές της Σαντορίνης για τη σοδειά που παραδίδουν στους εμπόρους, στους οινοπαραγωγούς ακόμη και στην τοπική Ενωση, ενώ όταν πάρουν τα χρήματά τους, κατά κανόνα δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους. Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του ΚΚΕ, καθώς και η φετινή έναρξη του τρύγου στο νησί ξεκίνησε δίχως να έχει ανακοινωθεί η τιμή που θα παραδώσουν οι παραγωγοί τα σταφύλια τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Σαντορίνη παράγονται μερικοί από τους πιο ποιοτικούς και εμπορικούς οίνους της χώρας, με ιδιαίτερη εξαγωγική δυναμική - και άρα κέρδη για τους μεγαλεμπόρους και οινοποιούς - με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, όπως το Ασύρτικο, Νυχτέρι και Vinsanto με τιμή πώλησης τα 20 περίπου ευρώ τα 500 ml στην εγχώρια αγορά, ενώ είναι ενταγμένα στο λεγόμενο «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα» για την προώθηση του ελληνικού κρασιού στις Διεθνείς Αγορές. Οπως για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται, τις τεράστιες υπεραξίες που αποδίδουν τα προϊόντα της ελληνικής γης δεν τις καρπώνονται οι παραγωγοί τους, αλλά οι λίγοι που θησαυρίζουν από τον κόπο των πολλών...

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΚΟ Σαντορίνης, υπογραμμίζει:

«Ξεκίνησε και φέτος ο τρύγος στο νησί μας χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί η τιμή του κιλού των σταφυλιών! Χρόνια τώρα, όταν ξεκινά ο τρύγος, Ενωση, οινοπαραγωγοί και έμποροι παίρνουν την παραγωγή του αγρότη, χωρίς να λένε πότε και πόσο θα την πληρώσουν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα υπάρχουν απλήρωτοι παραγωγοί για πάνω από 4-5 χρόνια. Και φυσικά όταν εξοφλείται, η τιμή αγοράς του κιλού των σταφυλιών είναι κατά πολύ ΚΑΤΩ της τιμής κόστους.

Αυτή η αγροτική πολιτική που χρόνο με το χρόνο ξεκληρίζει τον αγρότη, έχει όνομα κι επώνυμο: Είναι η πολιτική που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την ανοχή της ΔΗΜΑΡ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Ολα αυτά τα κόμματα έχουν σαν "ευαγγέλιο" την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μονόδρομο την παραμονή μας σε αυτή. Ευθύνες όμως έχουν και οι πουλημένες ηγεσίες του αγροτο-συνεταιριστικού κινήματος (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΚΕΟΣΟΕ) για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Ευθύνες τοπικά έχει και η σημερινή διοίκηση της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ΣΑΝΤΟ. Ξεπούλησαν ξεδιάντροπα το εμπορικό της τμήμα στον "ΤΣΑΝΤΑΛΗ" ενώ βάζουν "πλάτες" για να υλοποιηθεί αυτή η αντι- αγροτική πολιτική και στο νησί μας. Η εμπειρία που πλέον διαθέτουν οι αγρότες της Σαντορίνης είναι αρκετά μεγάλη. Συμπεράσματα από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής έχουν βγάλει. Επιβάλλεται να παλέψουν με το ταξικό κίνημα και να φτιάξουν τη λαϊκή τους συμμαχία. Για να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ. Για να φτιάξουν τη δική τους εξουσία, όπου οι ίδιοι θα διαφεντεύουν τον κόπο τους, χωρίς τους σημερινούς εκμεταλλευτές τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ