Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Να συμβάλει σε συνομιλίες καλούν την κυβέρνηση ΕΕ και ΗΠΑ

ΚΑΪΡΟ.--

Χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, συγκεντρώθηκαν χτες στο Κάιρο, στις πλατείες Ραμπάα αλ Ανταουίγια και Νάχντα, καθώς επίσης και στις πόλεις της Αλεξάνδρειας και της Κένας, προκειμένου να γιορτάσουν το τέλος του Ραμαζανιού, παρά την απαγόρευση της μεταβατικής - υπό το στρατό - κυβέρνησης, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τις πλατείες, απειλώντας με επέμβαση, ενώ παράλληλα είχε δηλώσει ότι δεν έχει προχωρήσει σε βίαιη διάλυσή τους μέχρι σήμερα, σεβόμενη τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από την πλευρά τους, απαντούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις «μέχρι τη νίκη».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στους διαδηλωτές της Αιγύπτου, σε δηλώσεις του με αφορμή τη γιορτή για τη λήξη του Ραμαζανιού, λέγοντας ότι η Τουρκία δε θα σταματήσει να συμπαραστέκεται στους «αδελφούς Αιγύπτιους», επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ο Μ. Μούρσι ανατράπηκε πραξικοπηματικά από το στρατό και αντικαταστάθηκε με κυβέρνηση πραξικοπηματιών. Ο Ρ. Ερντογάν συζήτησε το θέμα της Αιγύπτου και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, με τον οποίο είχε συνομιλίες, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη χώρα και να τάσσονται υπέρ μιας «δημοκρατικής και ενωτικής λύσης».

Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ, μετά την αποτυχία των μεσολαβητών, που επιχείρησαν να παρέμβουν στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, χωρίς αποτέλεσμα, κάλεσαν όλες τις πλευρές στη χώρα να δώσουν τέλος στο «επικίνδυνο αδιέξοδο», κάνοντας λόγο για ευθύνη της μεταβατικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία. Σε κοινή ανακοίνωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και της Υπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον δηλώνεται η «ανησυχία» των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, για το αδιέξοδο, προσθέτοντας ότι δεν είναι ώρα για ανταλλαγή κατηγοριών αλλά για βήματα προς έναν ουσιαστικό διάλογο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ