Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επεσε η αυλαία της υπόθεσης Εργκένεκον

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Με βαρύτατες ποινές για την πλειοψηφία των 275 κατηγορουμένων έπεσε η αυλαία της δίκης για την υπόθεση Εργκένεκον, στην Τουρκία, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Εργκένεκον κατηγορούνται για την προσπάθεια πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σειρά στοχευμένων δολοφονικών επιθέσεων και την πρόκληση καταστάσεων έντασης στη χώρα και για τη σύσταση «τρομοκρατικής οργάνωσης». Μεταξύ των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης είναι και ο πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού. Ενοχοι κρίθηκαν επίσης ένας δικηγόρος, δύο δημοσιογράφοι, τρεις βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και πανεπιστημιακοί.

Η δίκη χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ως το μέσο για την κυβέρνηση Ερντογάν να «καθαρίσει» το στρατό από τους αντιπάλους της, που φέρεται να εντάσσονται στο χώρο των «κεμαλιστών» που κυριαρχούσε για δεκαετίες στη χώρα. Με βάση τις τελικές αποφάσεις, που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής, 16 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια, ακόμα 60 σε ποινές από 1 έως 47 χρόνια κάθειρξη, ενώ υπήρξαν και 21 αθωωτικές αποφάσεις.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στην περιοχή Σιλιβρί, όπου διεξήχθη και η εκδίκαση της υπόθεσης, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν αποκλείσει από νωρίς την περιοχή, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε διαδηλωτές υπέρ των κατηγορουμένων, τους οποίους διέλυσαν με χημικά και αντλίες νερού.

Το ΚΚ Τουρκίας σε ανακοίνωσή του απορρίπτει την απόφαση του δικαστηρίου για την Εργκένεκον, την οποία χαρακτηρίζει άκυρη, καθώς πέρα από τις όποιες κατηγορίες, η απόφαση δεν συνάδει με τους νόμους και τη συνείδηση και χαρακτηρίζει την απόφαση επίδειξη δύναμης του ΑΚΡ. Σύμφωνα με το ΚΚ Τουρκίας μόνος τρόπος για την απόδοση πραγματικής δικαιοσύνης είναι η ανάληψη της εξουσίας από το λαό της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκαν νέες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, οι οποίες για ακόμα μία φορά διαλύθηκαν από τις δυνάμεις κρατικής καταστολής.

Κρίσεις στο στράτευμα

Την ίδια στιγμή το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν οι κρίσεις του τουρκικού στρατεύματος, με απόφαση για αποστράτευση του στρατηγού Μπεκίρ Καλίοντζου, αρχηγού της Στρατοχωροφυλακής, ο οποίος θεωρείτο ο επικρατέστερος για τη θέση του επικεφαλής του στρατού ξηράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποστράτευσή του ήταν αποτέλεσμα του ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να έχει όσο το δυνατό καλύτερο έλεγχο του στρατού. Νέος επικεφαλής του στρατού ξηράς τοποθετήθηκε ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει ως επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το 2015, οπότε και θα λήξει η θητεία του στρατηγού Νετζντέν Οζέλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιπλέκεται και επεκτείνεται η «κόντρα»(2014-03-11 00:00:00.0)
Δίκη για την υπόθεση «Εργκένεκον»(2012-03-03 00:00:00.0)
Κινήσεις ισχυροποίησης της πλουτοκρατίας(2010-08-29 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις στο στρατό(2010-08-10 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της έντασης στο Κουρδικό(2008-10-07 00:00:00.0)
Ο Ι. Μπασμπούγ αρχηγός στρατού(2008-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ