Κυριακή 4 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αγοραπωλησία χρεών βουλευτών!

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, «η Βουλή της Ουγκάντας διεξάγει διαπραγματεύσεις με μια κινεζική εταιρεία η οποία προτίθεται να εξαγοράσει τα χρέη των βουλευτών στην κεντροαφρικανική αυτή χώρα, αφού αυτοί έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ιδιαίτερα υψηλά κόστη αναχρηματοδότησης των δανείων τα οποία είχαν λάβει και συνδέθηκαν με τους μισθούς τους»!

Εννοείται πως η κινεζική εταιρεία δεν προθυμοποιήθηκε να αγοράσει τα χρέη των βουλευτών για την ψυχή των πεθαμένων των ιδιοκτητών της αλλά γιατί προσδοκά σε αντάλλαγμα επικερδείς για την ίδια συμφωνίες με μια χώρα που διαθέτει άφθονες πλουτοπαραγωγικές πηγές προς εκμετάλλευση. Η είδηση αυτή δίνει μια γεύση των σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στους κρατούντες τα κλειδιά της καπιταλιστικής οικονομίας και στο πολιτικό τους προσωπικό, το οποίο φροντίζει να μετουσιώνονται σε εφαρμοσμένη πολιτική τα συμφέροντα και οι ανάγκες τους.

Απ' την άλλη, εκπροσωπώντας τα μονοπώλια των δικών τους κρατών και στο πλαίσιο του οξύτατου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται με επίκεντρο τον πλούτο της αφρικανικής χώρας για το ποιος θα τον βάλει στο χέρι, οι «δυτικοί διπλωμάτες» επικρίνουν «έντονα την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία» και ανοιχτά υποστηρίζουν ότι «η Ουγκάντα εκχωρεί υπέρμετρη ισχύ στην Κίνα και στις εταιρείες της, που αναλαμβάνουν πολλές κρατικές συμβάσεις για την εκτέλεση έργων υποδομής αλλά και για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων».

Τα μονοπώλια της Κίνας φαίνεται να έχουν αποκτήσει τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής που κατασκευάζονται στη χώρα αυτή. Γεγονός που δυσαρεστεί τους ανταγωνιστές τους. «Είναι σαφές ότι η συμφωνία αυτή θα μετατρέψει σε παρωδία από κάθε άποψη την ανεξαρτησία της Ουγκάντας και δεν υπηρετεί σε τίποτε τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας μακροπρόθεσμα», σχολίασε δυτικός διπλωμάτης στην Καμπάλα, απηχώντας τον ανταγωνισμό αυτό.

Η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία «China National Offshore Oil Corporation» (CNOOC), η βρετανική «Tullow Oil» και η γαλλική «Total» διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση της Ουγκάντας τους όρους δημοσίων έργων που αφορούν στην κατασκευή ενός διυλιστηρίου κι ενός πετρελαιαγωγού. Η Κίνα έχει εξάλλου χορηγήσει στην Ουγκάντα δάνεια ύψους περίπου 377 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων στο Νείλο Ποταμό. Και τα δύο έργα έχουν ανατεθεί σε κινεζικές κρατικές εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ