Τα 60 χρόνια από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα, στο Σαντιάγκο της Κούβας, της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο και άλλοι επαναστάτες στις 26 Ιούλη 1953, προετοιμάζεται να γιορτάσει σήμερα το Νησί της Επανάστασης στη συγκεκριμένη πόλη και τις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης στις 7 το πρωί τοπική ώρα.
Το ιστορικό γεγονός σηματοδοτεί την απαρχή της μαζικής εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φ. Μπατίστα, που πέντε χρόνια, πέντε μήνες και πέντε μέρες αργότερα οδήγησε στη νίκη της επανάστασης. Η επίθεση μπορεί να απέτυχε, αφού ελάχιστοι από τους επαναστάτες της Μονκάδα κατάφεραν να επιζήσουν. Μετά από δύο χρόνια φυλάκισης, ο Φιντέλ απελευθερώθηκε και αυτοεξορίστηκε στο Μεξικό, όπου μαζί με τον Αργεντινό Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, τον Καμίλο Σιενφουέγος και άλλους ξεκίνησαν τις ετοιμασίες για τη συνέχεια του αγώνα τους. Ο επαναστατικός στρατός, που σιγά σιγά ανδρώθηκε, στηρίχτηκε στην πολιτικο-στρατιωτική δουλειά που είχαν ξεκινήσει το Κίνημα 26ης Ιούλη με επικεφαλής τον Φρανκ Πάις, το Επαναστατικό Διευθυντήριο, φλογεροί επαναστάτες φοιτητές και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας, όπως είχε ονομαστεί το ΚΚ Κούβας, το οποίο το 1955 είχε απορρίψει την έκκληση του Κάστρο για ένοπλο αγώνα, αλλά είχε δώσει όλες τις δυνάμεις του στην πάλη για τη δημιουργία μαχητικών επιτροπών στα εργοστάσια και στις κοινότητες και ενός μετώπου, που θα ένωνε όλες τις δυνάμεις που ήταν αντίθετες στον Μπατίστα. Αυτή η προσεκτική πολιτική προετοιμασία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών δυνάμεων αποδείχτηκε κρίσιμη για την επιτυχία της Επανάστασης.
Στα πλαίσια του γιορτασμού χτες έγινε η αποκάλυψη του γλυπτού στην πρόσοψη του θεάτρου «Ερεδία» της πλατεία Μασέο του Σαντιάγκο ντε Κούβα, που απεικονίζει τη θρυλική μορφή του Χουάν Αλμέιδα Μπόσκε (πέθανε το 2009), που συμμετείχε στην επίθεση στη Μονκάδα, στην απόβαση της «Γκράνμα», στη νίκη της επανάστασης, στον αγώνα για την οικοδόμηση και την υπεράσπιση του σοσιαλισμού. Το γλυπτό έχει τη φράση του «Εδώ κανείς δεν παραδίνεται!» και είναι ανάλογο με αυτό του Τσε και του Καμίλο Σιενφουέγος στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα.