Τετάρτη 17 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αντιλαϊκά μέτρα για να εξασφαλιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Eurokinissi

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος χαιρέτισε τους εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς που από το πρωί περιφρουρούσαν την απεργία στις πύλες των εργοστασίων και στα λιμάνια και έπαιρναν μέρος μαζικά στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

«Τα αντιλαϊκά μέτρα, είπε, που παίρνονται και με αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι αποσπασματικού χαρακτήρα αλλά ενταγμένα σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης προκειμένου την κρίση να την πληρώσει ο λαός και να διαμορφωθεί ευνοϊκό πεδίο για την καπιταλιστική ανάπτυξη με τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με μείωση μισθών και κατάργηση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης».

Επιβεβαιώνεται, είπε, ότι «τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις αποτελούν εργαλεία υλοποίησης προαποφασισμένων μέτρων που δεν εξυπηρετούν στενά τα συμφέροντα της τρόικας αλλά ευρύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των μονοπωλίων».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στον αντιλαϊκό χαρακτήρα της εκάστοτε φορολογικής πολιτικής, η οποία διαχρονικά αποτελεί εργαλείο αναδιανομής του πλούτου σε βάρος του λαού και υπέρ του κεφαλαίου και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με χοντρικούς υπολογισμούς κάθε έτος χαρίζονται στους επιχειρηματικούς ομίλους έξι περίπου δισ. ευρώ αφού χρόνο με το χρόνο πέφτει η συμμετοχή τους στα φορολογικά έσοδα.

«Εχουμε να κάνουμε, τόνισε, με μια συνεχή μείωση των φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο με αποκορύφωμα τη σκανδαλώδη αντιμετώπιση του εφοπλιστικού κεφαλαίου που διαχρονικά απολαμβάνει την απόλυτη φορολογική ασυλία.

Εμείς είμαστε καθαροί, κανένα νέο φορολογικό βάρος να μην πληρώσει η λαϊκή οικογένεια η οποία έχει πληρώσει ήδη πολλά, να απαλλαγεί η λαϊκή οικογένεια από τα φορολογικά βάρη, να πληρώσει η πλουτοκρατία και η μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Σχετικά με το κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι έχουμε να κάνουμε με υλοποίηση της επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και, για παράδειγμα, ο ορισμός του κατώτερου μισθού εξαθλίωσης με νόμο γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου και του καπιταλιστικού κέρδους, για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Ολα αυτά, είπε, οδηγούν στο να μειώνονται συνέχεια οι μισθοί στο όνομα των θέσεων εργασίας και της ακόμα μεγαλύτερης απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα πλέον μια θέση εργασίας να αντιστοιχεί σε τρεις εργαζόμενους.

Αθωώνετε, είπε, το βασικό υπεύθυνο για την ανεργία που είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία, αφού είναι γνωστό ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία.

Η κατάργηση, κατήγγειλε, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τόνισε ότι με την κατάργηση της δυνατότητας κάποιου εργαζόμενου να καταφεύγει σε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια σε άδικες απολύσεις, έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα επίθεση στα ισχνά εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα.

Αναφερόμενος στις απολύσεις στο δημόσιο τόνισε ότι δεν αφορούν μόνο σχολικούς φύλακες, τη δημοτική αστυνομία και τους καθηγητές αλλά διαμορφώνεται ένας μηχανισμός με τον οποίο θα γίνονται απολύσεις το επόμενο διάστημα με απλές υπουργικές αποφάσεις με αποτέλεσμα να καταργηθεί η σταθερή και μόνιμη εργασία στο δημόσιο που θα συμπαρασύρει κα τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε και τις ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να καθορίζει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ο ελεγκτής οικονομικών δημόσιας Υγείας τη θεραπεία και όχι ο γιατρός.

Καταλήγοντας τόνισε ότι συνολικά έχουμε να κάνουμε με ρυθμίσεις προσαρμογής στις προτεραιότητες και τις ανάγκες του κεφαλαίου που έχουν γίνει σε όλη την ΕΕ, τις οποίες καθορίζουν οι ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου στις οποίες προσαρμόζονται και όσοι επαγγέλλονται σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα μείγματα.

Ο λαός, είπε, πρέπει να οργανώσει την πάλη του, να στοχεύσει τον πραγματικό εχθρό, το καπιταλιστικό σύστημα που έχει φάει τα ψωμιά του, αφού είναι άσφαιρη η κριτική κομμάτων του ευρωμονόδρομου μιας και δεν υπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού εντός των τειχών, ανεξάρτητα από τη μορφή και το μείγμα διακυβέρνησης. Η διέξοδος, τόνισε, δε βρίσκεται στην παλιά Ελλάδα, βρίσκεται στην ανατροπή αυτού του συστήματος, την ανατροπή της εξουσίας, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Εχθρικές για το λαό μεταρρυθμίσεις

Στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης, τόνισε ότι τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου είναι ενταγμένα στη στρατηγική του κεφαλαίου για συνολικές ανατροπές όσων μπαίνουν εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα. «Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που υπηρετείτε απαιτεί και εσείς υλοποιείτε εχθρικές για το λαό μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αυτό το στόχο, είπε, υπηρετούν οι απολύσεις καθηγητών, αυτόν επιβάλλει η λεγόμενη κινητικότητα - διαθεσιμότητα για να είναι ο δημόσιος τομέας πιο αποτελεσματικός στην ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου, ένας δημόσιος τομέας με υποταγμένους και φοβισμένους υπάλληλους που θα κρέμονται με τη διαθεσιμότητα και την απόλυση πάνω από το κεφάλι τους.

Πάνω απ' όλα, ανέφερε, απαιτούν και εσείς νομοθετείτε την κάθετη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και τόνισε ότι, για παράδειγμα, η κυβέρνηση θωρακίζει με νομοθετική ρύθμιση έναν κατώτατο μισθό πείνας. Λέτε, είπε, ότι θα υπάρχουν διαβουλεύσεις «παραγόντων της οικονομικής ζωής» αλλά όμως στο τέλος θα αποφασίζει ο υπουργός παίρνοντας υπόψη του την κατάσταση της οικονομίας και την ανεργία, δηλαδή θα παίρνει υπόψη τις ίδιες τις ανάγκες του κεφαλαίου για την κερδοφορία του και την αύξηση του μέσου ποσοστού κέρδους.

Ο Χ. Κατσιώτης αναφέρθηκε και σε διάταξη που υπήρχε στο πολυνομοσχέδιο αλλά τελικά αποσύρθηκε, η οποία προέβλεπε ότι θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός για εξαήμερο και οκτάωρο και όχι για πενθήμερο και 40ωρο. Είπε ότι δεν ήταν απλώς παράβλεψη, πολύ περισσότερο που πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας γνωμοδότησε ότι αφού τέλειωσε η μετενέργεια δεν ισχύει το πενθήμερο αλλά το εξαήμερο, κάτι που είναι αίτημα της εργοδοσίας και θα επανέλθει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ