Τρίτη 16 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Κλιμακώνουν τη δράση τους για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας

Παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο το απόγευμα, στο δήμαρχο Αθήνας

Σύσκεψη διοργανώνει αύριο ο Σύλλογος αυτοαπασχολούμενων - επαγγελματιών και εμπόρων Δήμου Αθήνας

Με συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία σήμερα, ως μια πρώτη απάντηση στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής που επιχειρεί η συγκυβέρνηση κατ' εντολή των πολυεθνικών, και παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Τετάρτη, στο Δήμαρχο της Αθήνας, κλιμακώνουν τη δράση τους κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και ενώσεις αυτοαπασχολουμένων. Η παράσταση διαμαρτυρίας έχει οριστεί για τις 5 το απόγευμα στο δημαρχείο (Λιοσίων) και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον δήμαρχο προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις των σωματείων και των ενώσεων.

Την κινητοποίηση διοργανώνουν τα σωματεία: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ιδ. Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Ιδ. Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λαυρίου, Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΛΙΝΤΛ» Αττικής, Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Κωνσταντακάτος», καθώς και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Εμπόρων Αθήνας και οι Ενώσεις ΕΒΕ Ηλιούπολης και Αγ. Δημητρίου.

Τα Σωματεία και οι Ενώσεις προβάλλουν και διεκδικούν:

  • Οχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
  • Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δε θα ξεπερνά τις 48 ώρες τη βδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
  • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο - 5ημερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
Σύσκεψη του Συλλόγου αυτοαπασχολούμενων - επαγγελματιών και εμπόρων Δήμου Αθήνας

Σε συντονισμό της αγωνιστικής δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας καλεί ο Σύλλογος αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών και εμπόρων Δήμου Αθήνας, τις Ενώσεις, τους Συλλόγους και τα Σωματεία του χώρου, για αύριο Τετάρτη 17 Ιούλη στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).

Στο κάλεσμά του ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι «οι υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυκαταστημάτων, η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, διά των υπουργών της Χατζηδάκη και Σκορδά, έφεραν στη Βουλή το νομοσχέδιο "ταφόπλακα" για τον μικρό έμπορο, τον αυτοαπασχολούμενο και τον επαγγελματία, που καταργεί την Κυριακάτικη αργία. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, θα οδηγήσει το μικρό εμπορικό κατάστημα, τον μικρό αυτοαπασχολούμενο επαγγελματία σε "λουκέτο" διότι δε θα αντέξει ούτε στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησής του αλλά και βιολογικά δεν θα καταφέρει να είναι στο πόστο του επτά συνεχόμενες ημέρες την βδομάδα. Αρα, πολύ σύντομα εκ των πραγμάτων θα κλείσει. Από την άλλη, το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, τα πολυκαταστήματα, με την "ελαστική" εργασία και τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και μισθούς εξαθλίωσης, με σειρά φοροελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών θα είναι τα μόνα κερδισμένα μιας και ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ τους».

Ο Σύλλογος τονίζει ότι «η κατάργηση της Κυριακής Αργίας είναι ένα παλαιό αίτημα, από την δεκαετία του 1980, των πολυκαταστημάτων, που το φέρνουν οι κυβερνήσεις ξανά και ξανά, όμως με την σφοδρή αντίδραση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, έως σήμερα δεν κατάφεραν να το νομοθετήσουν. Η σημερινή κυβέρνηση όμως, με την ευκαιρία της πολιτικής των μνημονίων, φαίνεται αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω, εάν βεβαίως δεν την αναγκάσουμε. Το επιχείρημα ότι το μέτρο θα ισχύσει για καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. είναι παραπλανητικό διότι, τα μικρά καταστήματα είναι σημαντικά μικρότερα αφ' ενός (80 τ.μ. κατά μέσο όρο) και αφετέρου, πολύ σύντομα θα αναιρεθεί από τα πολυκαταστήματα στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης και της ανταγωνιστικότητας που προβλέπεται από το Σύνταγμα αλλά και τις οδηγίες της ΕΕ»

Στο κάλεσμά του τέλος επισημαίνει ότι «στόχος της κατάργησης της Κυριακής αργίας είναι να επιταχυνθεί η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, αφανίζοντας τους μικρούς που πλέον και λόγω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου σύμφωνα και με την ΕΕ. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας συνδέεται και με τις οδηγίες της ΕΕ για εργάσιμη βδομάδα των επτά ημερών και τις "ειδικές επιχειρησιακές ζώνες" όπου το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο θα δραστηριοποιείται χωρίς τους "ενοχλητικούς" μικρούς και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να συναντηθούμε, τα ΔΣ των φορέων που εκπροσωπούμε, να ανταλλάξουμε σκέψεις και να συντονιστούμε ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξορμήσεις για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας(2013-12-17 00:00:00.0)
Να υψωθεί τείχος για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας(2013-11-02 00:00:00.0)
Συγκέντρωση την Τρίτη 23 Ιούλη στην Ομόνοια(2013-07-19 00:00:00.0)
Υπερασπίζονται την κυριακάτικη αργία με απεργία(2012-12-29 00:00:00.0)
Κανένας εμποροϋπάλληλος δε δουλεύει, κανένα μαγαζί δεν ανοίγει!(2010-12-09 00:00:00.0)
Δεν πέρασε η μεθόδευση των μεγαλεμπόρων(2008-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ