Παρασκευή 12 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΦΡΙΚΗ
«Βοήθεια» για να διαφυλάξουν συμφέροντα

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ο λαός υποφέρει από τη φτώχεια και την ανέχεια γιατί η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο του ανταγωνισμού των πολυεθνικών
Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ο λαός υποφέρει από τη φτώχεια και την ανέχεια γιατί η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο του ανταγωνισμού των πολυεθνικών
ΛΙΛΟΝΓΚΟΥΕ - ΧΑΡΑΡΕ - ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.--

Ξαφνικό «ανθρωπιστικό ενδιαφέρον» έπιασε το βρετανικό ιμπεριαλισμό για την ολοένα πιο έντονη επισιτιστική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός του Μαλάουι και της Ζιμπάμπουε, των πρώην αποικιών του. Ετσι, η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Λιν Φίδερστοουν, ανακοίνωσε, από το πρώτο, τη χορήγηση νέας «βοήθειας».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από την Φίδερστοουν στο Μαλάουι, το Λονδίνο θα χορηγήσει 35 εκατομμύρια λίρες συνολικά στις δύο χώρες διά μέσου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και άλλων ανάλογων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Στο Μαλάουι τα χρήματα αυτά απευθύνονται για διατροφή 800.000 ανθρώπων, για κάλυψη των σχολικών γευμάτων 800.000 μαθητών και τη στήριξη 18.000 υποσιτισμένων παιδιών. Στη Ζιμπάμπουε απευθύνονται σε 600.000 ανθρώπους και σε στήριξη κτηνοτροφικών προγραμμάτων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες άλλων 300.000.

Την ίδια περίπου ώρα, η επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της ΕΕ ανακοίνωνε, από την πρωτεύουσα Μπανγκουί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, «βοήθεια» ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπιστούν επισιτιστικά προβλήματα και προβλήματα με την παροχή υγειονομικών και ιατρικών υπηρεσιών, τα οποία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες μετά την ανατροπή του Προέδρου Φρανσουά Μποζίζ και τη διαδοχή του από τον επικεφαλής της φυλής που τον ανέτρεψε, του Μισέλ Ντζοτόντια. Τα 8 εκατομμύρια θα προστεθούν σε άλλα 12 εκατομμύρια δολάρια που έχουν, ήδη, δοθεί. Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρέθηκε και η αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδια για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Βάλερι Εϊμος, η οποία σημείωσε ότι 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του επισιτισμού, ενώ είναι μια χώρα με σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές (χρυσό, διαμάντια, ουράνιο) και γι' αυτό στο στόχαστρο του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Είναι προφανές ότι αυτές οι «ευαισθησίες» των διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δεν είναι άσχετες με την πρόσφατη περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου, Ομπάμα, στην Αφρική αλλά και τη νέα συμφωνία Κίνας - Νιγηρίας για δάνειο. Εκφράζουν την αγωνία τόσο της ΕΕ, ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού, όσο και του βρετανικού ιμπεριαλισμού, να μη χάσουν τα ερείσματα και το ζωτικό τους χώρο στην πλούσια μαύρη ήπειρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ