Κυριακή 7 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εβο Μοράλες

Γρηγοριάδης Κώστας

Το περιστατικό την περασμένη Τρίτη με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, και την ιδιότυπη «ομηρία» του για 13 ώρες, αφού δε δινόταν στο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε άδεια διέλευσης από τις κυβερνήσεις των Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας από τον εναέριο χώρο τους έχει προκαλέσει εύλογα μεγάλες αντιδράσεις. Πρόκειται για μια πρόκληση ολκής, παραβίασης και των πιο στοιχειωδών κανόνων των διεθνών συμβάσεων και της διπλωματίας.

Με το πρόσχημα της υποψίας ότι επέβαινε στο προεδρικό Βολιβιανό αεροσκάφος ο καταζητούμενος πρώην πράκτορας της CIA E. Σνόουντεν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προχώρησαν σε αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια. Δίκαια χαρακτηρίστηκε από πολλές ηγεσίες της Λατινικής Αμερικής ως «επιθετική ενέργεια», που μπορούσε να θέσει ακόμα και σε κίνδυνο την ασφάλεια του προέδρου της Βολιβίας και των μελών του υπουργικού συμβουλίου και ταυτόχρονα ως προσβολή. Η Βολιβία και η «Ενωση των Εθνών της Νότιας Αμερικής» απαίτησαν δημόσια συγνώμη και παραπέμπουν το θέμα στον ΟΗΕ ώστε και με τον πιο επίσημο τρόπο να καταδικαστεί.

Το ερωτηματικό που δημιουργείται, γιατί επιλέχτηκε γι' αυτήν την πρόκληση ο πρόεδρος της Βολιβίας, μένει να απαντηθεί όταν θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. Ωστόσο το ζήτημα που προέκυψε με τον πράκτορα της CIA και τις «αποκαλύψεις» για παρακολουθήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες και τα «αλληλοκαρφώματα» μεταξύ αστικών κυβερνήσεων δείχνει ξεκάθαρα ότι οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ