Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
«Δεν ήταν λάθος αλλά πολιτική του ιμπεριαλισμού»

Εκτακτη σύνοδος της «Ενωσης των Εθνών του Νότου» για την προκλητική ενέργεια τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών να μην επιτρέψουν τη διέλευση του βολιβιανού προεδρικού αεροσκάφους

Από την υποδοχή του Μοράλες, με την επιστροψφή στην χώρα του
Από την υποδοχή του Μοράλες, με την επιστροψφή στην χώρα του
ΛΑ ΠΑΣ.--

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες στον Βολιβιανό Πρόεδρο Εβο Μοράλες χιλιάδες λαού, έπειτα από την περιπέτεια ιδιότυπης «ομηρίας» 13 ωρών στην οποία υποβλήθηκε στο αεροδρόμιο της Βιέννης εξαιτίας της άρνησης των αρχών Ισπανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας να επιτρέψουν τη διέλευση του προεδρικού αεροσκάφους από τον εθνικό εναέριο χώρο τους με βάση αστήριχτες φήμες πως μεταξύ των επιβαινόντων ήταν ο 30χρονος Αμερικανός πρώην υπάλληλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Πρόεδρος Μοράλες σημείωσε, χτες, σε δηλώσεις του, πως ό,τι συνέβη «δεν ήταν ένα απροσδόκητο περιστατικό, ούτε λάθος αλλά μέρος της πολιτικής του ιμπεριαλισμού των δυτικών χωρών ενάντια στο βολιβιανό λαό». Υπογράμμισε πως μία «συγγνώμη δεν είναι αρκετή» και συμπλήρωσε, «αδίκημά μας είναι πως είμαστε αυτόχθονες και αντιιμπεριαλιστές».

Αργότερα χτες αργά το βράδυ ώρας Ελλάδας είχε προγραμματιστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής ηγετών της Ενωσης Εθνών της Λατινικής Αμερικής (UNASUR) στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας προκειμένου να αναλυθεί η στάση ευρωπαϊκών χωρών σε βάρος του βολιβιανού προεδρικού αεροσκάφους, να καταδικαστεί με τον πλέον έντονο τρόπο η απαράδεκτη ενέργεια και να αποφασιστούν ενδεχομένως κάποια μέτρα αντίδρασης.

Πληροφορίες του πρακτορείου «Πρένσα Λατίνα» αναφέρουν ότι στην κατεπείγουσα σύνοδο κορυφής του UNASUR εκτός από τον οικοδεσπότη Βολιβιανό Πρόεδρο Εβο Μοράλες, θα συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι της Αργεντινής, του Εκουαδόρ, της Ουρουγουάης, της Βενεζουέλας, του Σουρινάμ και αξιωματούχοι από άλλες χώρες.

Πριν την έκτακτη σύνοδο, ο ΓΓ του UNASUR Αλι Ροντρίγκες είχε χαρακτηρίσει «εξωφρενική» την άρνηση τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών να επιτρέψουν την υπερπτήση του βολιβιανού προεδρικού αεροσκάφους επισημαίνοντας ότι «δε θα πρέπει να περάσει έτσι, ειδάλλως θα θεωρηθεί παθητική αποδοχή της βούλησης των ιμπεριαλιστών κατά χωρών που έχυσαν πολύ αίμα για να πετύχουν την ανεξαρτησία τους».

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη στάση των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος, η Γαλλία εξέφρασε «λύπη» για το περιστατικό ενώ ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέδωσε το ζήτημα σε «αντικρουόμενες πληροφορίες» προσθέτοντας ότι έδωσε «αμέσως άδεια» μόλις διαπίστωσε πως επρόκειτο για το αεροπλάνο του Προέδρου Μοράλες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ