Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Καταγγέλλει την «ομηρία» του προεδρικού αεροσκάφους

Το πρόσχημα Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας να απαγορεύσουν τη διέλευση του αεροσκάφους ήταν οι φήμες ότι βρισκόταν πάνω ο 30χρονος Αμερικανός Σνόουντεν

Ο πρόεδρος της Βολιβίας σε συνέντευξη καταγγέλλει την ιδιότυπη «ομηρία» του
Ο πρόεδρος της Βολιβίας σε συνέντευξη καταγγέλλει την ιδιότυπη «ομηρία» του
ΒΙΕΝΝΗ.--

Την οργή της Βολιβίας και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής προκάλεσε χτες η πρωτοφανής απόφαση των κυβερνήσεων Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας και Ιταλίας να αρνηθούν τη διέλευση και τον ανεφοδιασμό του προεδρικού αεροσκάφους του ηγέτη της Βολιβίας Εβο Μοράλες επικαλούμενες αρχικά «τεχνικά προβλήματα», μετά υποψίες πως στο αεροσκάφος ήταν συνεπιβάτης ο 30χρονος Αμερικανός πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν.

Το θρίλερ με το βολιβιανό προεδρικό αεροσκάφος ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την προχτεσινοβραδινή απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Μόσχας όπου είχε μεταβεί ο Εβο Μοράλες για συμμετοχή σε σύνοδο χωρών παραγωγής φυσικού αερίου. Το πλήρωμα του σκάφους, ενώ πετούσε κοντά στην Αυστρία ζήτησε άδεια προσγείωσης για ανεφοδιασμό σε αεροδρόμιο της Ισπανίας. Σύμφωνα με Βολιβιανούς αξιωματούχους, οι αρμόδιες ισπανικές το αρνήθηκαν, πράγμα που έκαναν στη συνέχεια και εκείνες σε Πορτογαλία, Γαλλία και Ιταλία επικαλούμενες «τεχνικά προβλήματα», θέτοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο όσους επέβαιναν στο αεροσκάφος, καθώς δεν είχε αποσαφηνιστεί η επάρκεια των καυσίμων.

Το αεροσκάφος τελικά πήρε άδεια για έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο της Βιέννης, γεγονός που έκανε τον Βολιβιανό ηγέτη Εβο Μοράλες να χαρακτηρίσει το περιστατικό ως «13ωρη απαγωγή» στη διάρκεια της οποίας ο Ισπανός πρέσβης στη Βιέννη είχε την απαίτηση να προσέλθει για καφέ στο προεδρικό αεροσκάφος ώστε να εξακριβώσει εάν πάνω σε αυτό βρισκόταν ο Σνόουντεν!

Ο Μοράλες απέρριψε την πρόταση, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για προσβολή στο πρόσωπο του προέδρου αλλά «για προσβολή σε μία χώρα και σε όλη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής»...

Ο Βολιβιανός πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Σάσα Γιορέντι Σολίς, κατήγγειλε την πρωτοφανή ενέργεια ευρωπαϊκών χωρών σημειώνοντας ότι πρόκειται για «πράξη επίθεσης που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και ότι η Βολιβία ετοιμάζεται να καταθέσει επίσημα διαμαρτυρία στον ΟΗΕ.

Ο Βολιβιανός αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα δήλωσε από τη Λα Πας ότι ο πρόεδρος Μοράλες «έγινε όμηρος του ιμπεριαλισμού» και ότι οι ΗΠΑ «διέταξαν την απαγωγή του».

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα δήλωσε ότι «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έλλειψη σεβασμού για έναν αρχηγό κράτους».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί εναντίον «αυτών των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Ντιοσδάδο Καμπέγιο ζήτησαν την Τετάρτη έκτακτη σύνοδο των Εθνών Λατινικής Αμερικής (UNASUR) ζητώντας «ενότητα και επαγρύπνηση από τους ελεύθερους και κυρίαρχους λαούς απέναντι στην ιμπεριαλιστική τρέλα».

Απέναντι στις καταγγελίες των Βολιβιανών αξιωματούχων, εκπρόσωπος της Κομισιόν της ΕΕ αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα κράτη μέλη «έχουν το δικαίωμα να αρνούνται μεμονωμένα την πρόσβαση στον εναέριο χώρο τους».

Νωρίς χτες το απόγευμα, το βολιβιανό προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο στη Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων, με επόμενη στάση τη Φορταλέζα της βορειοανατολικής Βραζιλίας, επιδιώκοντας να φθάσει τα χαράματα στον τελικό προορισμό του, το αεροδρόμιο της Λα Πας. Στη Λα Πας, πάντως, ξέσπασαν χτες βράδυ επεισόδια έξω από τη γαλλική πρεσβεία από πλήθος δεκάδων εξοργισμένων διαδηλωτών για τη στάση του Παρισιού.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, εντοπίστηκε κοριός στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου έχει βρει καταφύγιο εδώ και ένα χρόνο ο ιδρυτής της ιστοσελίδας «Wikileaks» Τζούλιαν Ασάνζ. Τέλος, αξιωματούχοι της Τουρκίας και της Ινδίας απαίτησαν εξηγήσεις από τους επιτετραμμένους της πρεσβείας των ΗΠΑ σε Αγκυρα και Νέο Δελχί σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις συστηματικές παρακολουθήσεις ξένων διπλωματικών και άλλων αξιωματούχων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ