Κυριακή 23 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μάστιγα η ανεργία

Μεγάλη εξόρμηση των Οργανώσεων του ΚΚΕ στο πλαίσιο κεντρικής πρωτοβουλίας που έχει πάρει η ΚΕ του Κόμματος

Ενα δυναμικό, πολιτικό άνοιγμα, για να μεταφερθεί το ελπιδοφόρο μήνυμα του ΚΚΕ ότι υπάρχει διέξοδος από τον εφιάλτη της ανεργίας και συνολικά από τη βαρβαρότητα που έχει τσακίσει τη ζωή των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη την πειραιώτικη περιφέρεια από τις δυνάμεις των Τομεακών Οργανώσεων Πειραιά, Μεταφορών και Μετάλλου του ΚΚΕ, τις Κομματικές Οργανώσεις Υγείας, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικών, Οικοδόμων. Με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις, εργάτη τον εργάτη, άνεργο, τον άνεργο, σχεδιασμένα και οργανωμένα, σε κάθε χώρο δουλειάς και εργατογειτονιά, ανοίγουν τη συζήτηση για την πρόταση διεξόδου, το δρόμο που φωτίζει το ΚΚΕ.

Κορυφαίος σταθμός του μεγάλου πολιτικού ανοίγματος των Κομματικών Οργανώσεων θα είναι η συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Τετάρτη 3 Ιούλη στις 8 το βράδυ στη Νίκαια, στην πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα), με θέμα «Την πρόταση του ΚΚΕ για την ανεργία και την προστασία των ανέργων».

Ακόμα και τα ενδεικτικά στοιχεία για την ανεργία στην πειραιώτικη περιφέρεια δείχνουν ότι επικρατεί το χάος. Στο Πέραμα από τις εξορμήσεις έχει προκύψει ότι δεν υπάρχει σπίτι χωρίς άνεργο. Στο Κερατσίνι, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου, μέσα σε ένα χρόνο έχει μειωθεί η είσπραξη κατά 50% των δημοτικών τελών, επειδή κλείνουν τα μαγαζιά το ένα μετά το άλλο, ενώ το 25% των ανείσπρακτων τελών αφορά σπίτια που τους έχει κοπεί το ρεύμα! H Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού, πριν από λίγο καιρό πήγε στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας παιδί οικογένειας ανέργων με γαστρεντερίτιδα, επειδή επί μια βδομάδα το ίδιο και η οικογένειά του έτρωγαν μόνο χόρτα! Τη βδομάδα που πέρασε, μόνο στην Επιτροπή Ανέργων της Νίκαιας απευθύνθηκαν τρεις οικογένειες που η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα από την κολόνα. Δηλαδή γι' αυτές ρεύμα τέλος!

Ο ΟΑΕΔ, για το Μάη, δίνει για Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια - Ρέντη και Πειραιά 50.174 ανέργους, δηλαδή μια «πόλη σαν το Πέραμα», όπως ανέφερε ένας υπάλληλος του Οργανισμού. Στοιχείο, ωστόσο, που απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς δεν περιέχει αυτούς που ψάχνουν για πρώτη φορά δουλειά, τους εργαζόμενους που κάνουν ελάχιστα μεροκάματα το μήνα κ.ά. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία των σωματείων, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 90%. Στους ναυτεργάτες, την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τα μαγειρεμένα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Τον Απρίλη του 2013, το ΓΕΝΕ έδινε 4.498 ανέργους, τον αντίστοιχο περσινό μήνα 3.831 και τον Απρίλη του 2011, 2.520 ανέργους! Οσο για το ποια είναι η προστασία των ανέργων, σε ό,τι αφορά τους ναυτεργάτες από τους 4.498 ανέργους οι 1.031, δηλαδή το 22,92% κατάφεραν να πάρουν ένα επίδομα ανεργίας ύψους 293 ευρώ για τους έγγαμους και 235 για τους άγαμους! Οι υπόλοιποι δεν πήραν ούτε αυτό το ψίχουλο. Για τους ανέργους της στεριάς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ σε επίπεδο Αττικής το Μάη του 2013 οι επίσημοι άνεργοι ήταν 360.828 αυξημένοι κατά 15,95% σε σχέση με τους ανέργους τον αντίστοιχο μήνα του 2012 οπότε και οι άνεργοι ήταν 311.194. Οι δικαιούχοι επιδόματος τον Μάη του 2013 ήταν 60.694, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα 78.417. Δηλαδή μειώθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας της ντροπής κατά 22,60%! Με αιτία προφανώς τη μακροχρόνια ανεργία.

«Οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, τονίζεται στην ανακοίνωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι με τη δική τους λαϊκή συμμαχία πρέπει να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, να αντιπαλέψουν την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας που ξεθεμελιώνει κάθε εργατικό δικαίωμα και να οργανώσουν την πάλη τους για να απαλλαγούν από το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τις κρίσης και την ανεργία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ