Πέμπτη 23 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Οι απολύσεις έφτασαν τις 100!

Ανακοίνωση - καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής

Σε 100 απολύσεις εργαζομένων, από τον περασμένο Νοέμβρη, μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει ο «Αστέρας Βουλιαγμένης», με μεγαλομέτοχο την Εθνική Τράπεζα και διαχειρίστρια εταιρεία την πολυεθνική «Starwood». Τους περισσότερους από αυτούς, όπως καταγγέλλει το συνδικάτο, τους επαναπροσέλαβε με συμβάσεις λίγων μηνών, κι όσους αρνήθηκαν να αποδεχτούν αυτούς τους όρους, τους έστειλε στη μόνιμη ανεργία.

«Αυτή είναι η ανάπτυξη που διαφημίζουν. Αυτός είναι ο τουρισμός που σχεδιάζουν.Νέοι μέχρι 29 χρόνων, ανασφάλιστοι με 400 ευρώ από τη μια, απολυμένοι εργαζόμενοι με δικαιώματα από την άλλη. Ετσι θα έρθει η ανάκαμψη που από το πρωί ως το βράδυ προπαγανδίζουν τα ΜΜΕ των εργοδοτών. Ετσι θα μεγαλώσει η κερδοφορία των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, μέσα από τη δική μας εξαθλίωση, με μισθούς πείνας, με δουλειά χωρίς δικαιώματα, με τα παιδιά μας μισοαπασχολούμενα, με τους επαγγελματίες του κλάδου στα αζήτητα. Ετσι εννοούν τον τουρισμό και την αναψυχή: με εργαζόμενους να δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο ήλιο με ήλιο, αν δε συναινέσουν στη σφαγή των δικαιωμάτων τους και με το λαό όχι μόνο να μην μπορεί να κάνει διακοπές, αλλά να μην έχει πρόσβαση σε καμία ελεύθερη παραλία. Ετσι θέλουν να τσακίσουν την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, με μορφές απασχόλησης που θα είναι είτε μαθητεία, είτε δουλεμπορικά συνεργεία, είτε προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας», σημειώνει χαρακτηριστικά το συνδικάτο.

Καταγγέλλει ότι «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει καταργήσει το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου, δίνει στο ΣΕΤΕ, δηλαδή στους μεγαλοξενοδόχους, 38 εκ. ευρώ μέσα από τζάμπα δουλειά 10.000 νέων. Για να χωρέσουν αυτοί οι τζάμπα και ανασφάλιστοι εργάτες στον "Αστέρα Βουλιαγμένης" και στα άλλα μεγάλα σύγχρονα κάτεργα, η μεγαλοεργοδοσία απολύει όσους δε συμβιβάζονται με τη φτώχεια».

Το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στο συγκρότημα να μην αποδεχτούν τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης κι εργοδοσίας. Να σταθούν αλληλέγγυοι με όσους έχουν απολυθεί ή θα απολυθούν το επόμενο διάστημα και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ανάκληση των απολύσεων. Να μην επιτρέψουν καμιά περικοπή των δικαιωμάτων τους.

«Η πολυδιαφημισμένη "Αθηναϊκή Ριβιέρα" (από το Καβούρι μέχρι το Λαιμό Βουλιαγμένης) - τονίζει - που προορίζεται για το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, θα πωληθεί χωρίς εργαζόμενους, ή με εργαζόμενους των 400 ευρώ».

Τέλος, καλεί τα ταξικά σωματεία του κλάδου και τα σωματεία της Αττικής να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στα αντεργατικά σχέδια και τις απολύσεις στο συγκρότημα, στην επιλογή της κυβέρνησης να παραδώσει στους μεγαλοεπιχειρηματίες υποδομές, ακτές και λιμάνια, να εμπορευματοποιήσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό που είναι λαϊκό δικαίωμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ