Σάββατο 18 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Eurokinissi

Με τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς επιστράτευσης, ξεκίνησαν χτες οι πανελλαδικές εξετάσεις. Πρώτο εξεταζόμενο μάθημα ήταν η Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας για τους υποψήφιους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων και της ομάδας Β' υποψηφίων των ΕΠΑΛ, σε θέματα που γενικά χαρακτηρίστηκαν χωρίς δυσκολίες. Το κείμενο που δόθηκε στους μαθητές (διασκευή από το έργο «Ενας Αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής»), ξεκινάει με το ερώτημα του αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες και θέτει περιβαλλοντικές ανησυχίες, έχοντας πρώτα χρεώσει στη φύση του ανθρώπου τους πολέμους (!) και ανασύροντας έννοιες που κυριαρχούσαν στην αστική διδασκαλία στα σχολεία τις προηγούμενες δεκαετίες όπως «καταναλωτισμός» και «αποξένωση»... Πάνω σε αυτό κλήθηκαν οι υποψήφιοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή λόγου από τους μαθητές, ζητήθηκε το εξής: «Σε άρθρο που πρόκειται να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου σας να εκθέσετε τις απόψεις σας σχετικά με: α) τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου προς το φυσικό περιβάλλον και β) τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο άνθρωπος να αποκαταστήσει τη σχέση του με αυτό».

Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων εκτιμά ότι το κείμενο εντάσσεται στην εξεταστέα ύλη και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του μαθήματος. Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του άρθρου, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «τα δύο ζητούμενα του θέματος είναι σαφή και οι μαθητές μπορούν να αντλήσουν αρκετά στοιχεία από το κείμενο για την ανάπτυξή τους».

Οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων συνεχίζονται τη Δευτέρα 20 Μάη με Βιολογία - Φυσική - Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής - Ιστορίας γενικής παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ