Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
1 ΜΑΗ 2013
Πολύμορφες ετοιμασίες μέσα από ένταση της πάλης

Στόχος να αναδειχτεί η πολύτιμη σημασία της οργανωμένης πάλης των εργατών

Από την εκδήλωση που οργάνωσε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ
Από την εκδήλωση που οργάνωσε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ
Πολύμορφα συνεχίζεται η δράση των συνδικάτων για την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Στόχος, οι ετοιμασίες να «μπάσουν» σε κάθε τόπο δουλειάς τα επίκαιρα διδάγματα της 1ης Μάη, αλλά και να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών ενάντια στην εργοδοτική επίθεση.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας δίνει τη μάχη με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στα εργοτάξια. Τις τελευταίες μέρες έγιναν στάσεις εργασίας στα εργοτάξια του Ρέματος Εσχατιάς, της διαπλάτυνσης οδού Σπάτα - Λούτσα, στα έργα του ΜΕΤΡΟ και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η σημασία της αγωνιστικής οργάνωσης των εργατών αναδείχτηκε και με την παρέμβαση που έγινε, αναγκάζοντας την εργοδοσία του ΑΚΤΩΡΑ να πάρει πίσω την πρόσφατη απόλυση του Θ. Ζογγού, μέλους του ΔΣ του Παραρτήματος στο Ιλιον, ο οποίος απολύθηκε διότι δεν υπέκυψε στις πιέσεις της εργοδοσίας για μείωση του ημερομισθίου.

Στον «Ευαγγελισμό», με πρωτοβουλία του Σωματείου των Εργαζομένων (ΣΕΝΕ) έγινε χτες σύσκεψη με τους διοικητικούς υπαλλήλους, στη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι λόγω των μεγάλων ελλείψεων χρησιμοποιούνται στην καταχώριση των τιμολογίων μαθητευόμενος από σχολή μαθητείας και δανεικός εργαζόμενος από συνεργείο καθαριότητας. Θα ακολουθήσουν συσκέψεις με τους εργαζόμενους στις Μονάδες και τα χειρουργεία.

Σε όλη τη χώρα

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο, παράλληλα με τις καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, οργανώνει εκδήλωση - θεατρική παράσταση, τη Δευτέρα 29 Απρίλη, στις 7 μ. μ., στην Εστία Μουσών. Στην Κοζάνη ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης (μέλος της ΟΓΕ) προγραμματίζουν καθημερινές δράσεις. Σήμερα Παρασκευή 26/4, στις 10.30 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο «Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων στην Ελλάδα» του Αναστάση Γκίκα. Ακολούθησε προβολή βίντεο αφιερωμένου στην Πρωτομαγιά. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Μαρία Κοκοσάλη, μέλος της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, αναφερόμενη στα διδάγματα από τους πολύμηνους απεργιακούς αγώνες σε Αριάδνη και Ανακύκλωση (ΕΠΑΝΑ ΑΕ)

«Τι μας δίδαξαν οι πολύμηνοι απεργιακοί αγώνες των εργατοϋπαλλήλων στην Αριάδνη ΑΕΒΕ και την Ανακύκλωση; Δίδαξαν ηρωισμό και αυτοθυσία. (...) Δίδαξαν το χαρακτήρα της ταξικής αλληλεγγύης. (...) Οι αγώνες αυτοί φώτισαν την ανάγκη της οργανωμένης πάλης - την αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης. (...) Φανέρωσαν την ασίγαστη πάλη που υπάρχει ανάμεσα στο κεφάλαιο και τη μισθωτή εργασία. Αναδείχτηκε ποιοι είναι οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου, ζωντάνεψε το σύνθημα "εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά". Φανέρωσαν ότι ο εργοδότης και οι νόμοι του δεν είναι ανίκητοι. Οτι η οργάνωση των εργατών μέσα στους χώρους δουλειάς, η ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, η μαζικοποίηση των σωματείων σε ταξική κατεύθυνση, μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

Οι σημερινές δράσεις

Σήμερα Παρασκευή, 26 Απρίλη:

  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας πραγματοποιεί στις 8 μ.μ., πολιτιστικό αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά από τη θεατρική ομάδα του ΕΚΛ και μουσικούς, στην κεντρική πλατεία Λάρισας.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής καλεί στην προβολή της ταινίας «Made in Dagenham», στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος).
  • Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, διοργανώνει εκδήλωση στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με θέμα: «Εργατική Πρωτομαγιά - Μέρα Διεκδίκησης και Αγώνων».
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, πραγματοποιεί δίωρη στάση εργασίας στο εργοτάξιο της Λυρικής Σκηνής (2 - 4 μ.μ.).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ