Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση στη λιβανο-συριακή μεθόριο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη λιβανο-συριακή μεθόριο την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες λιβανικών ΜΜΕ, διέσχισαν χτες τουλάχιστον 450 Σύροι από την πόλη Κουσάιρ, προκειμένου να γλιτώσουν από τις σφοδρές μάχες που μαίνονται για τον έλεγχό της. Ο προέδρος Σουλεϊμάν κάλεσε, πάλι, όλους τους Λιβανέζους, ασχέτως πεποιθήσεων, να μην εμπλακούν με κανένα τρόπο στις μάχες στη Συρία.

Παρ' όλα αυτά, πληροφορίες ανέφεραν ότι ορισμένοι ακραίοι σουνίτες ιεροδιδάσκαλοι είχαν, ήδη, στήσει ανοιχτά «γραφεία στρατολόγησης» νεαρών για να πολεμήσουν στο πλευρό των Σύρων αντικαθεστωτικών, καθώς ήδη ανεπισήμως Λιβανέζοι μαζί με ενόπλους άλλων υπηκοοτήτων ακόμη και από ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν κυρίως τις ισλαμιστικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις.

Χτες σε συνάντηση στο Λευκό Οίκο του Αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα με τον εμίρη του Κατάρ που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς και ισλαμιστικές οργανώσεις, επαναδιατύπωσαν λακωνικά τη συμφωνία τους «να στηρίξουν το συριακό λαό». Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κέρι δήλωνε ότι οι ΗΠΑ «έλαβαν εγγυήσεις από το Κατάρ ότι η βοήθεια που στέλνει δεν κατευθύνεται σε ισλαμιστές», μια δήλωση που επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων.

Παράλληλα σφοδρές μάχες μαίνονται στο Χαλέπι, όπου επιβεβαιώθηκε ότι κατέρρευσε ο ιστορικός μιναρές του τεμένους των Ομαϊάδων στην παλιά πόλη, ένα μνημείο που χρονολογείται από το 12ο αιώνα. Επίσης, οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο «Μένεγ» στο Χαλέπι και ότι εξαπέλυσαν επίθεση στην παραλιακή πόλη της Λατάκιας, πιθανώς ως αντιπερισπασμό για την κατάληψη της, στρατηγικής σημασίας, πόλης Οτάιμπα, στην περιοχή της ανατολικής Γκούτα στα περίχωρα της Δαμασκού. Το πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδωσε επίσης ότι όλμοι έπληξαν συνοικία της πρωτεύουσας σκοτώνοντας 7 και τραυματίζοντας 25 αμάχους και ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκτάντ δήλωσε ότι πλέον η Δαμασκός θα δέχεται τον Μπραχίμι ως εκπρόσωπο μόνο του ΟΗΕ, όχι του Αραβικού Συνδέσμου.

Τέλος, σύγχυση επικρατούσε μέχρι και χτες βράδυ ως προς την τύχη των δύο μητροπολιτών από το Χαλέπι, καθώς η είδηση της απελευθέρωσής τους δεν επιβεβαιώθηκε, και ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμφάνιση νέων ενόπλων «συμμαχιών»(2013-11-23 00:00:00.0)
Πιέσεις και διαβουλεύσεις(2013-10-25 00:00:00.0)
Μαραθώνιος διπλωματικών επαφών και πιέσεων(2013-10-19 00:00:00.0)
Επιθεωρήσεις και μάχες(2013-10-11 00:00:00.0)
Συνέχεια μαχών(2012-11-28 00:00:00.0)
Ενταση μετά την προσγείωση συριακού αεροπλάνου(2012-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ