Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δυσκολίες» με την κυπριακή ΑΟΖ βλέπει τώρα η Ρωσία

Μετατόπιση της στάσης της προς την Τουρκία δείχνουν οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου και του υπουργού Ενέργειας

Από συνάντηση των υπουργών Ρωσίας και Τουρκίας, νωρίτερα αυτόν το μήνα στην Κωνσταντινούπολη
Από συνάντηση των υπουργών Ρωσίας και Τουρκίας, νωρίτερα αυτόν το μήνα στην Κωνσταντινούπολη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΑΤΤΑΛΕΙΑ, ΜΟΣΧΑ.--

Μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη ότι οι συμμαχίες ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη διαμορφώνονται και «σπάνε» ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής τους τάξης, είναι η στάση της Ρωσίας απέναντι στην Κύπρο. Μετά την άρνησή της να συμμετάσχει στη διάσωση των τραπεζών της με νέο δάνειο, τώρα η Ρωσία δείχνει να δυναμώνει τα κανάλια της επικοινωνίας με την Τουρκία, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην περιοχή, αν συνυπολογίσει κανείς και την επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ.

Μιλώντας στην 12η Σύνοδο Κοινής Οικονομικής Επιτροπής Ρωσίας - Τουρκίας, που έγινε στην Αττάλεια, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, όταν ρωτήθηκε για τις δράσεις που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή, ο Α. Νόβακ υποστήριξε ότι «υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα σε ό,τι αφορά τα ύδατα γύρω από την Κύπρο, εμείς δε θα διακινδυνεύσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκική Δημοκρατία, αφού η συνεργασία μας μετρά χρόνια».

Η Ρωσία, που είχε εκφράσει ενδιαφέρον στο παρελθόν μέσω της Gazprom για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σήμερα εμφανίζεται να αλλάζει στάση, τη στιγμή που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τους φυσικού πόρους της περιοχής κλιμακώνονται.

Δηλωτική των προθέσεων της Ρωσίας είναι και η δήλωση του Ρώσου Πρόεδρου Β. Πούτιν, ο οποίος επανέλαβε χτες ότι τα μέτρα της ΕΕ για την Κύπρο υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν είναι ακόμα γνωστό πώς θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, πραγματοποιήθηκε χτες η προγραμματισμένη κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου - Ισραήλ, ανοιχτά της Λεμεσού, σε μία περιοχή όπου δραστηριοποιείται ήδη η αμερικανο - ισραηλινή Noble, στο «οικόπεδο 12». Στην άσκηση έλαβαν μέρος πέντε μονάδες του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα ελικόπτερα, τρία περιπολικά πλοία και ιατρικές ομάδες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το σενάριο ήταν η «αντιμετώπιση ναυτικού ατυχήματος» και σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου «περατώθηκε με πλήρη επιτυχία». Παρόμοιες ασκήσεις με το προκάλυμμα της αντιμετώπισης «ατυχημάτων» αναμένεται να επαναληφθούν.

Ξαναζεσταίνεται το Κυπριακό

Στο μεταξύ, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η διαρροή για πώληση αποθεμάτων χρυσού της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος, χτες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η πώληση του χρυσού βρίσκεται στην ατζέντα, ωστόσο δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και με δεδομένες τις προθέσεις της Τουρκίας να επιταχύνει τις διαδικασίες για ένα διχοτομικό σχέδιο τύπου Ανάν, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της ΕΕ, σήμερα αναμένεται να συναντηθούν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντ. Ερογλου και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Κύπρο, Α. Ντάουνερ.

Σε δηλώσεις του ο Ντ. Ερογλου δήλωσε ότι θα μεταφέρει στη συνάντηση το μήνυμα της Τουρκοκυπριακής πλευράς για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων, λέγοντας επί λέξει: «Εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε γιατί εάν περιμένουμε να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, θα περάσει και ένα και δύο χρόνια. Ο Αναστασιάδης θα ολοκληρώσει τη θητεία του». Η οικονομική κρίση «στο νότο», πρόσθεσε, δε θα περάσει σε ένα ή δύο χρόνια και ο λαός για να μάθει να ζει στην κρίση, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος.

Οπως είπε, η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στο Μάη, αλλά αναμένει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα ζητήσει παράταση. Για να επιτευχθεί συμφωνία, κατέληξε ο Ντ. Ερογλου, πρέπει να το επιθυμεί και η άλλη πλευρά, κάτι που, όπως υποστηρίζει, δεν είδαν μέχρι σήμερα και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει την κυπριακή κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με νέες προκλήσεις Ερογλου οι διαπραγματεύσεις(2014-04-23 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη εμπλοκή αναγγέλλει η Ρωσία(2011-08-31 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τις τουρκικές απειλές(2011-08-09 00:00:00.0)
Συζήτηση για τις εξελίξεις στο Εθνικό Συμβούλιο(2010-04-28 00:00:00.0)
Ανησυχία προκαλεί η εκλογή Ερογλου(2010-04-21 00:00:00.0)
«Δυσμενής εξέλιξη» θεωρείται η νίκη Ερογλου(2010-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ