Σάββατο 13 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κλιμακώνουν τις πιέσεις
  • Συναντήσεις Κέρι σε Σεούλ, Πεκίνο και Τόκιο
  • Στη Ν. Κορέα και ο γγ του ΝΑΤΟ

Από διαμαρτυρία στη Σεούλ που καταγγέλλει τα προκλητικά γυμνάσια Ν. Κορέας - ΗΠΑ κατά της ΛΔ Κορέας
Από διαμαρτυρία στη Σεούλ που καταγγέλλει τα προκλητικά γυμνάσια Ν. Κορέας - ΗΠΑ κατά της ΛΔ Κορέας
ΣΕΟΥΛ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ξεκίνησε χτες από τη Σεούλ τριήμερη περιοδεία αρχικά σε Νότια Κορέα και έπειτα σε Κίνα και Ιαπωνία. Κύρια επιδίωξη να παρουσιάσει τις ΗΠΑ έτοιμες και αποφασισμένες να «υπερασπιστούν» τους συμμάχους τους στην περιοχή έναντι της «απειλής» της ΛΔ Κορέας (που συστηματικά τα διεθνή αστικά μέσα ενημέρωσης κάθε μέρα διογκώνουν και δεν βγάζουν άχνα για τις προκλήσεις των στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας και το τεράστιο οπλοστάσιο που συγκεντρώνουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή). Ταυτόχρονα, ο Κέρι θα ζητήσει τη βοήθεια της κινεζικής ηγεσίας για την αποκλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης στην περιοχή.

Μετά τη συνάντησή του, χτες, με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Μπγιουνγκ Σε, ο Κέρι υποστήριξε ότι η ΛΔ Κορέας «δεν θα κερδίσει τίποτε απειλώντας με δοκιμές των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της», επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν θα αποδεχθούν τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνική δύναμη».

Ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που συνοδεύει τον Τζον Κέρι στην περιοδεία του, δήλωσε κατά τη διάρκεια της στάσης που πραγματοποίησε νωρίτερα χτες το αεροσκάφος του υπουργού Εξωτερικών στην αεροπορική βάση Μανάς στο Κιργιστάν, ότι η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στην Κίνα ώστε να χρησιμοποιήσει «όλη της την επιρροή» για να τερματισθούν οι «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Πιονγιάνγκ που «θέτουν σε κίνδυνο περιφερειακά και διεθνή συμφέροντα». Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι το Πεκίνο «έχει τεράστιο συμφέρον στη σταθερότητα» και ότι «η αέναη επιδίωξη της Πιονγιάνγκ να αποκτήσει πυρηνικό πύραυλο είναι εχθρός της σταθερότητας». Αλλο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επίσης συνοδεύει τον Κέρι, εστίασε στις πληροφορίες που αναφέρουν προετοιμασίες για την πραγματοποίηση νέας πυραυλικής δοκιμής από τη ΛΔ Κορέας ενόψει των εθνικών γιορτασμών για την 101η επέτειο γέννησης του ιδρυτή της χώρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, στις 15 Απρίλη.

Η επίσκεψη Κέρι στην περιοχή, που είναι η πρώτη που πραγματοποιεί από την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών, συμπίπτει με την ...αποκάλυψη «έκθεσης αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών πληροφοριών» (DIA) ότι «η ΛΔ Κορέας κατέχει πυρηνική τεχνογνωσία που την καθιστά ικανή να κατασκευάσει βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή». Η «αποκάλυψη» αναλυτών του Πενταγώνου έγινε αργά προχτές βράδυ στη διάρκεια ακρόασης αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, αν και αργότερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να χαρακτηρίσει τις πληροφορίες «ανακριβείς» περί πλήρους ανάπτυξης, δοκιμής και επίδειξης τέτοιων όπλων από τη ΛΔ Κορέας. Παράλληλα, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε ζητήσει από την Πιονγιάνγκ να κατεβάσει τους τόνους ισχυριζόμενος ότι «κανείς δεν θέλει σύρραξη στην Κορεατική Χερσόνησο».

Στη Σεούλ βρίσκεται επίσης από προχτές και ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, που κι αυτός έκανε, όπως αναμενόταν, τα «στραβά μάτια» στη δραματική αύξηση της αμερικανικής και νοτιοκορεατικής στρατιωτικής κινητικότητας στην περιοχή, καλώντας και αυτός τη ΛΔ Κορέας «να σταματήσει άμεσα την προκλητική ρητορική και την απειλητική της δραστηριότητα» . Επιπλέον, έσπευσε να χαιρετίσει τις δηλώσεις της Προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούν Χίε, για επιδίωξη διαλόγου προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από την Ελβετία όπου βρέθηκε χτες, χαιρέτισε την πιθανότητα πραγματοποίησης νέων συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας εάν τελικώς συμφωνήσει σε επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών με ΗΠΑ, Ρωσία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα που έχουν σταματήσει από το 2009. Η δήλωση Λαβρόφ έγινε μετά τη συνάντησή του με τον Ελβετό ομόλογό του, Ντίντιερ Μπουρκχάλτερ, του οποίου η χώρα έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο αξιοποιώντας ως αφορμή το γεγονός ότι ο νέος ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε σπουδάσει σε πανεπιστήμια της Ελβετίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωσε βαλλιστική δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου(2017-07-05 00:00:00.0)
«Ολα εξαρτώνται απ' τις ΗΠΑ»(2006-10-11 00:00:00.0)
Αποκαλύψεις περί πυρηνικών και προεκλογικές αντιπαραθέσεις...(2004-09-14 00:00:00.0)
Ο Γκοχ προτιμά τις ΗΠΑ,...(2004-03-18 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις πολέμου και «διπλωματικές» κινήσεις(2003-03-31 00:00:00.0)
Οι «διαβεβαιώσεις» του Πάουελ δεν πείθουν...(2003-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ