Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Ανεπιθύμητο στο νησί το αμερικανικό αντιτορπιλικό

Ανακοίνωση με αφορμή τον ελλιμενισμό πλοίου που συμμετέχει στην «αντιπυραυλική ασπίδα» στη Μεσόγειο

Ορμητήρια και «χώρους αναψυχής» για την πολεμική μηχανή των Αμερικανο-νατοϊκών, θέλουν τα ελληνικά νησιά η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές
Ορμητήρια και «χώρους αναψυχής» για την πολεμική μηχανή των Αμερικανο-νατοϊκών, θέλουν τα ελληνικά νησιά η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές
Στο λιμάνι της Ρόδου βρίσκεται αγκυροβολημένο από χτες το αντιτορπιλικό του αμερικανικού ναυτικού «USS BARRY DOG 52», μετά την ολοκλήρωση της ναυτικής άσκησης στην οποία συμμετείχε, στην περιοχή του Αιγαίου. Το πολεμικό πλοίο μεταφέρει πλήρωμα 279 ατόμων και είναι εξοπλισμένο με το πολλαπλών χρήσεων σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Aegis». Η αποστολή του ξεκίνησε το Φλεβάρη από τη ναυτική βάση του Νόρφολκ, με κατεύθυνση τη Μεσόγειο, όπου θα παραμείνει σε υπηρεσία για περίπου 6 μήνες.

Η παρουσία του στην περιοχή σχετίζεται άμεσα με την πολεμική προετοιμασία σε βάρος της Συρίας, παράλληλα με τη δημιουργία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που προωθούν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας, από το 2014 - 2015 θα βρίσκονται στη Μεσόγειο και σε μόνιμη βάση 4 αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, εξοπλισμένα με το σύστημα «Aegis». Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Αμερικανο-νατοϊκή αντιπυραυλική ασπίδα βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και μεγαλώνει τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Νομιμοποιώντας την παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή, ο δήμαρχος Ρόδου υποδέχτηκε χτες τον κυβερνήτη και το ναυτικό ακόλουθο του πλοίου, οι οποίοι επισκέφτηκαν αργότερα και την Περιφέρεια Δωδεκανήσου. Να σημειωθεί ότι το ίδιο πλοίο ήρθε ξανά στη Ρόδο το 1995. Με πρόσχημα την προβολή των φιλειρηνικών συναισθημάτων του ροδίτικου λαού, ο δήμαρχος του νησιού είπε ότι «οι πολίτες, αλλά και οι αρχές της Ρόδου υποδέχονται με ευχαρίστηση τις επισκέψεις των αμερικανικών πλοίων και τα πληρώματά τους» και ότι η άφιξη του αμερικάνικου πλοίου «αποδεικνύει την ασφάλεια που παρέχει το νησί μας».

Σχολιάζοντας τον ελλιμενισμό του πλοίου και τη στάση των τοπικών αρχών, η Ροδιακή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της:

«Το Αμερικανικό αντιτορπιλικό που κάνει στάση στο νησί της Ρόδου, αποτελεί κομμάτι της τεράστιας πολεμικής μηχανής που συγκεντρώνεται γύρω από την περιοχή μας. Στα πλαίσια του σχεδιασμού της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων των χωρών της μεσογείου μέσω της χάραξης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), των δρόμων μεταφοράς, των ορυκτών καυσίμων και των θαλάσσιων οδών στήνεται ένα παιχνίδι των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα των "οικοπέδων". Σε αυτά τα σχέδια οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι λαοί.

Η περηφάνια του ελληνικού λαού δεν εξαγοράζεται. Θεωρούμε ότι οι δηλώσεις του δημάρχου Ρόδου όσον αφορά τα συναισθήματα εγκαρδιότητας δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο τον εαυτό του και τους κύκλους εκείνους που βλέπουν μόνο τα στενά τους οικονομικά συμφέροντα και προκαλούν τα φιλειρηνικά συναισθήματα του λαού. Τα δολοφονικά τους πλοία δεν είναι ευπρόσδεκτα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους εργάτες της υφηλίου που παλεύουν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ