Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αυξάνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικές προκλήσεις

Αμερικάνοι στρατιώτες σε άσκηση στη Νότια Κορέα πολύ κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας
Αμερικάνοι στρατιώτες σε άσκηση στη Νότια Κορέα πολύ κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

«Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο πλησιάζει στο χείλος θερμοπυρηνικού πολέμου εξαιτίας των απροκάλυπτων εχθρικών ενεργειών πολεμοκάπηλων σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα και των κινήσεών τους για πόλεμο σε βάρος της ΛΔ Κορέας», σημείωσε χτες η Επιτροπή Ειρήνης Ασίας - Ειρηνικού της ΛΔ Κορέας αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις, που καταγράφουν σταδιακή αύξηση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Στην ίδια ανακοίνωση καλούνται οι ξένοι που βρίσκονται στην Κορεατική Χερσόνησο να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα «σε περίπτωση πολέμου» ή να εγκαταλείψουν την περιοχή για να μην εκτεθούν σε κίνδυνο.

Νωρίτερα, κανένας από τους 53.000 Βορειοκορεάτες εργαζόμενους που δουλεύουν στο βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ δεν εμφανίστηκε χτες για δουλειά (όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει από προχτές Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι). Στην περιοχή παραμένουν ωστόσο 475 Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι και διευθυντές εργοστασίων μέχρι νεωτέρας.

Την εκτίμηση ότι η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο βρίσκεται «σε πολύ επικίνδυνο σημείο» και ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο έκανε χτες και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει νύξη στο μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων ευρείας κλίμακας και επίδειξης στρατιωτικής ισχύος που πραγματοποιούν εδώ και πολλές βδομάδες από κοινού ΗΠΑ και Νότια Κορέα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Αντίθετα, ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε την Πιονγιάνγκ «να αποφεύγει την προκλητική ρητορική»...

Επίσης, χτες, στην Ιαπωνία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, προχώρησε στην εγκατάσταση τριών αντιπυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ» τύπου PAC-3 σε θέσεις-κλειδιά γύρω από το Τόκιο, ενώ ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, ανακοίνωσε εγκατάσταση αντιπυραυλικής αεράμυνας και στη νήσο Οκινάουα πιθανώς σε μόνιμη βάση. Ολα αυτά ενώ ανοιχτά της Θάλασσας της Ιαπωνίας περιπολούν αντιτορπιλικά, οπλισμένα με προηγμένα συστήματα ραντάρ «Aegis»...

Στην Κίνα, πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, επανέλαβε την αντίθεση της Κίνας σε όποια πλευρά παίρνει μέτρα που οδηγούν σε επιδείνωση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Στις ΗΠΑ ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων Ασίας - Ειρηνικού, ναύαρχος Σαμ Λοκλίαρ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα καταρρίψει βαλλιστικό πύραυλο που θα εκτοξευτεί από τη ΛΔ Κορέας αν αυτός δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους τους ή την επικράτεια των ΗΠΑ, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις της ΛΔ Κορέας «αυξανόμενη ρητορική που δεν βοηθά, προξενεί ανησυχία και προκαλεί». Ο ίδιος ανακοίνωσε τη λήψη, όπως είπε, ...«συνετών μέτρων», όπως επανατοποθέτηση της πυραυλικής αεράμυνας και πτήσεις των «αόρατων» αμερικανικών βομβαρδιστικών «Στελθ» πάνω από τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο προκλητικών κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ