Κυριακή 7 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ιαπωνία αντεπιτίθεται στον «πόλεμο των νομισμάτων»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στη συμφωνία των 8 πλουσιότερων κρατών του κόσμου για «εκεχειρία» στο μεταξύ τους «νομισματικό πόλεμο», νέα επεισόδια προστίθενται σ' αυτήν την αντιπαράθεση στην οποία εμφανίζονται όλοι εναντίον όλων.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΒΟJ) προχώρησε σε ριζική αλλαγή της πολιτικής της, προκαλώντας σοκ στις «αγορές».

Η BOJ υιοθέτησε νέο στόχο για τον ισολογισμό της και δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τις τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος σε σχεδόν δύο δεκαετίες αποπληθωρισμού.

Η BOJ στοχεύει πλέον σε αύξηση της νομισματικής της βάσης, ετησίως, κατά περίπου 60 - 70 τρισ. γεν (645 - 775 δισ. δολάρια). Επίσης, θα αγοράζει κρατικούς τίτλους διάρκειας έως και 40 ετών, ενώ μέχρι πρότινος οι τοποθετήσεις της δεν ξεπερνούσαν σε διάρκεια τα 7 έτη.

Σε μηνιαία βάση, οι αγορές ομολόγων σχεδόν θα αυξηθούν στα 7 τρισ. γεν. (καθαρή ετήσια αύξηση περί τα 50 τρισ. γεν), με τη μέση διάρκεια λήξης τους να επεκτείνεται στα 7 από 3 έτη.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, ο ιστότοπος euractiv, σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι αναδυόμενες οικονομίες εγκαταλείπουν το ευρώ και δημιουργούν τράπεζα», αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ, το 2012 οι κεντρικές τράπεζες των αναδυομένων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) πούλησαν συνολικά 45 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε μείωση των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κατά 8%.

Μετά τις πωλήσεις, το ευρώ αντιπροσωπεύει μόλις το 24% των συναλλαγματικών αποθεμάτων των χωρών αυτών, που είναι γνωστές ως BRICS. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2002, όταν κυκλοφόρησε το ευρώ.

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ των χωρών BRICS συναντήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα σε οικονομική σύνοδο στη Νότια Αφρική, από τις 26 έως τις 28 Μάρτη, και όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η δημιουργία μιας δικής τους εκδοχής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η κίνηση φέρεται να συνδέεται με την αυξανόμενη απογοήτευση που αισθάνονται οι αναδυόμενες οικονομίες σχετικά με τους χειρισμούς των παγκόσμιων οικονομικών οργάνων.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι από μία χαλαρή πολιτική ένωση που υπήρξαν κάποτε, σήμερα οι χώρες BRICS αποτελούν σοβαρό οικονομικό συντελεστή της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα πέμπτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ αυτές αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, ότι μπροστά στην αδήριτη ανάγκη για την απαξίωση του πλεονάζοντος κεφαλαίου (προκειμένου να τερματιστεί η καπιταλιστική κρίση) δεν μπορεί να σταθεί καμιά απόφαση που καταργεί (ή μειώνει) τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε οποιοδήποτε πεδίο κι αν εκδηλώνονται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ