Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Μπήκε σε εφαρμογή η «θετική λίστα»

Παραμένουν τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους

Από χτες αργά το βράδυ, μπήκε σε εφαρμογή η νέα «θετική λίστα» φαρμάκων. Η διαβόητη «θετική λίστα» περιλαμβάνει την περίφημη Ασφαλιστική Τιμή (ΑΤ), η οποία προσδιορίστηκε με έναν αδιαφανή και ακατάληπτο τρόπο. Η ΑΤ κινείται - με μικρές αποκλίσεις - κοντά στην Τιμή Αναφοράς (ΤΑ), που ίσχυε μέχρι τώρα και αποτελούσε την τιμή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Μέχρι τώρα ο ασφαλισμένος, εφόσον ο γιατρός του συνιστούσε ένα επώνυμο φάρμακο -πρωτότυπο ή αντίγραφο- πλήρωνε τη συμμετοχή του -μέχρι 25%- στην ΤΑ και τη διαφορά μεταξύ Λιανικής Τιμής (ΛΤ) και της ΤΑ.

Με τη νέα ρύθμιση ο ασφαλισμένος θα πληρώνει τη συμμετοχή μέχρι 25% στην ΑΤ και το 50% της διαφοράς ΛΤ-ΑΤ, ενώ το άλλο 50% της διαφοράς ΛΤ-ΑΤ θα χρεώνεται στον ΕΟΠΥΥ. Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν πως η «συνολική σούμα» για τις άμεσες πληρωμές των ασφαλισμένων θα είναι ίδια, ενώ μετακυλίεται και ένα 50% στην «άλλη τσέπη του ασφαλισμένου», δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ.

Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, οι ασθενείς θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην εξασφάλιση των φαρμάκων τους. Χιλιάδες φάρμακα δεν καλύπτονται καθόλου από τα Ταμεία. Φαρμακερές «συμμετοχές» έχουν επιβληθεί σε φάρμακα που χρησιμοποιούν ομάδες όπως οι χρονίως πάσχοντες (π.χ. καρκινοπαθείς). Ολο και περισσότεροι ασθενείς από λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να «σταματούν τα φάρμακά τους» γιατί δεν θα έχουν να πληρώσουν ούτε τις συμμετοχές τους. Οι ανασφάλιστοι αυξάνονται ραγδαία.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ με ανακοίνωσή της εκφράζει την οργή της για τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης: «Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει, θα υποχρεωθούμε να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη προκειμένου να συνεχίσουμε τη θεραπεία που μας έχει υποδείξει ο γιατρός μας, εξανεμίζοντας ακόμα περισσότερο συντάξεις και μισθούς ή διαφορετικά να υποβαθμίσουμε τη φαρμακευτική μας αγωγή. Ταμεία, ασφαλισμένους, συνταξιούχους μας έχει τσακίσει και μας έχει γονατίσει αυτή η πολιτική που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το κεφάλαιο». Καταλήγοντας η Ομοσπονδία καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Συγκέντρωση που οργανώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις στην Αθήνα στις 19 Απρίλη.

Επίσης ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του συνηγορεί υπέρ της συμμετοχής στην ΑΤ. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η πολιτεία οφείλει με την εκλογίκευση των τιμών των φαρμάκων, τους αναγκαίους ελέγχους στην αγορά για την επάρκειά τους και το συνεχή ποιοτικό έλεγχο να χορηγεί σε κάθε ασφαλισμένο το φάρμακο που έχει ανάγκη, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις. Ο ιατρός σε κάθε περίπτωση οφείλει με βάση τους κανόνες της ιατρικής και τη δεοντολογία να συνταγογραφεί, αναγράφοντας το φάρμακο (με την εμπορική ονομασία) στο οποίο ο ίδιος έχει εμπιστοσύνη. Οποιαδήποτε αλλαγή του φαρμάκου, πέραν των οποιονδήποτε ευθυνών, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες στην υγεία των ασθενών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ