Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΤΡΟΪΚΑ
Ανταγωνιστικά ζόρια με την «ανακεφαλαιοποίηση»

Στο επίκεντρο τα «κόκκινα» δάνεια. Η Κομισιόν «προβληματίζεται» για τη συγχώνευση Εθνικής - Γιούρομπανκ

Διαχειριστικά ζόρια και κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων εκδηλώνονται γύρω από την υπόθεση της «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών, γεγονός στο οποίο σκόνταψε η κατάληξη της συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η ΕΕ και το ΔΝΤ, μέσα από τα διοχετευόμενα δάνεια που επίσης φορτώνουν στο λαό, θα καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος από τα ποσά για τις δρομολογούμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Ηδη σπεύδουν να καλύψουν τα νώτα τους από το ενδεχόμενο νέων αναταράξεων, ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο παραπέρα απογείωσης των «προβληματικών δανείων».

Απάτη ολκής αποδείχνεται η προβαλλόμενη από τη συγκυβέρνηση ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των λαϊκών νοικοκυριών. Δεν πρόκειται ούτε καν για μέτρο - ασπιρίνη αλλά για το «ξεσκαρτάρισμα» από τα προβληματικά δάνεια, ακόμη και μεγάλων επιχειρήσεων, που απειλούν την κερδοφορία των σημερινών και ιδιαίτερα των αυριανών μεγαλομετόχων τους. Στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις ακόμη και για τη μεταφορά των προβληματικών ή των οριστικά ξεγραμμένων δανείων σε άλλον οργανισμό, τύπου «κακής τράπεζας».

Η πλευρά της ΕΕ έβαλε στο τραπέζι τη δυνατότητα «αναστροφής» της διαδικασίας συγχώνευσης Εθνικής και Γιούρομπανκ, πρόταση που εμφανίστηκε να οδηγεί μέχρι και σε ακύρωση της επιχειρηματικής συμφωνίας, με την οποία εμφανίζεται να διαφωνεί η πλευρά του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε η διενέργεια δύο ξεχωριστών αυξήσεων κεφαλαίου έτσι ώστε οι νέοι μεγαλομέτοχοι, εφόσον το θελήσουν, να «αναστρέψουν» τη διαδικασία συγχώνευσης, στο βαθμό που διαπιστώσουν ότι από τη συγχώνευση προκύπτουν πρόσθετες «ανάγκες» σε μετοχικά κεφάλαια. Φρένο στις διοχετευόμενες πληροφορίες επιχείρησε να βάλει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, λέγοντας ότι οι «διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο». Σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, δεν τίθεται ζήτημα ακύρωσης της συμφωνίας και η διαδικασία απορρόφησης της Γιούρομπανκ εξελίσσεται κανονικά.

Ταυτόχρονα, ανοίγει ξανά η συζήτηση των κεφαλαιακών ενισχύσεων που θα «χρειαστούν» να τραβήξουν οι τραπεζίτες. Σύμφωνα με τη μελέτη από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση του κοινού σχήματος Εθνικής - Γιούρομπανκ φτάνουν στα 15,5 δισ. ευρώ. Με φόντο και τη διόγκωση των «κόκκινων δανείων» είναι άγνωστο το κατά πόσο θα επαρκέσουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ