Τρίτη 12 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο της εφεδρείας η μητρότητα

Την πρόταση της υφυπουργού Υγείας, Φ. Σκοπούλη, καταγγέλλουν η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ

Με πρόσχημα τη διευκόλυνση των γυναικών στην ανατροφή των παιδιών τους, η κυβέρνηση, με τη συμβολή της «κυβερνώσας αριστεράς», θέτει πρώτες στο στόχαστρο της εφεδρείας και της απόλυσης τις νέες μητέρες. Από το βήμα της ειδικής συνεδρίασης της Βουλής για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, την περασμένη Παρασκευή, η Φ. Σκοπούλη, υφυπουργός Υγείας και στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, ανέλαβε να δείξει στις μητέρες την πόρτα της εξόδου από την εργασία και παράλληλα να τους χρυσώσει το χάπι.

Ως ομιλήτρια εκ μέρους της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, πρότεινε οι γυναίκες να ασχολούνται με την ανατροφή του παιδιού τους τα τρία πρώτα χρόνια μετά τη γέννησή του: «Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Θα μπορούσαμε, παραδείγματος χάρη, τώρα που υπάρχει αυτή η οικονομική δυσπραγία και η ανάγκη να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι νεαρές γυναίκες που είναι στο Δημόσιο και θέλουν να τεκνοποιήσουν να μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα στο σπίτι τους. Πιθανόν να παίρνουν μισό μισθό, αλλά να έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα ελληνικά προϊόντα διατροφής σε μισή τιμή για τρία χρόνια από τότε που γεννούν με ένα voucher, με μία κάρτα».

«Ποινικοποιούν» τη μητρότητα

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Τι κι αν είναι δεκάδες χιλιάδες σήμερα τα νέα ζευγάρια που κάτω από την ανασφάλεια, την ανεργία, την ημιαπασχόληση, την απληρωσιά, την ακρίβεια και τη φορολεηλασία δυσκολεύονται να αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια. Καθώς φαίνεται η μητρότητα δεν είναι "ελκυστική" για τους επενδυτές, αποτελεί εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιωθεί από την πρόσφατη απόφαση για κατάργηση του επιδόματος τοκετού σε όσες αποφασίζουν να γεννήσουν σε μαιευτήριο, αλλά και από την απαράδεκτη και αισχρή πρόταση της υφυπουργού της ΔΗΜΑΡ, Φ. Σκoπούλη, η οποία ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας της Εργαζόμενης Γυναίκας, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρότεινε οι εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα που επιλέγουν να κάνουν οικογένεια να βγαίνουν στην εφεδρεία.

Πρόκειται για εξόφθαλμη προσπάθεια κατάργησης ακόμη και των ελάχιστων εναπομεινάντων δικαιωμάτων για την προστασία της μητρότητας. Η ήδη πάγια πρακτική της "ποινικοποίησης" της μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα με σωρεία απολύσεων εγκύων που ολοένα και πυκνώνουν, έρχεται τώρα να επεκταθεί και στο δημόσιο τομέα.

Καλούμε την εργατική τάξη, τις λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια να καταδικάσουν αυτήν την προσπάθεια. Τους καλούμε να δώσουν αγώνα για την ουσιαστική προστασία της μητρότητας, για την επέκταση της άδειας μητρότητας, για αύξηση στα επιδόματα λοχείας και μητρότητας, για την επαναφορά του επιδόματος τοκετού στα 1.000 ευρώ για όλες τις γυναίκες. Να αγωνιστούν για δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών».

Πετούν τις γυναίκες από την αγορά στην πιο παραγωγική τους ηλικία

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει την πρόταση της υφυπουργού Υγείας η ΟΓΕ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλει την απαράδεκτη πρόταση που έκανε η υφυπουργός της ΔΗΜΑΡ, Φ. Σκoπούλη, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας της Εργαζόμενης Γυναίκας, για "άδεια" τριών ετών αμέσως μετά τον τοκετό, στις γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο. Η ίδια η υφυπουργός συνέδεσε την πρότασή της με την "ανάγκη να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι", δείχνοντας την πόρτα της εξόδου πρώτα απ' όλα στις νέες μητέρες. Για να χρυσώσει το χάπι στις εργαζόμενες η υφυπουργός εξετάζει την πιθανότητα να παίρνουν το 50% του μισθού τους και να έχουν πρόσβαση σε ελληνικά προϊόντα διατροφής στη μισή τους τιμή.

Με πρόσχημα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην προσπάθειά τους να φτιάξουν οικογένεια, η κυβέρνηση ύπουλα πετά από την αγορά εργασίας τη γυναίκα στην πιο παραγωγική της ηλικία, ενισχύει κάτω από το τραπέζι την εφεδρεία στο Δημόσιο, ροκανίζει τα θεμέλια των κοινωνικών δομών.

Τα δικαιώματα των γυναικών στη μητρότητα και στην εργασία μπορούν να συνδυαστούν χωρίς αντιφάσεις και αδιέξοδα, σε μια κοινωνία που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Καλούμε τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και κάθε λαϊκή οικογένεια να καταδικάσουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Να δώσουν τη μάχη για ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Για άδεια μητρότητας με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για τις εργαζόμενες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Για επίδομα τοκετού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, για όλες τις γυναίκες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να αγωνιστούν για δημόσιους, δωρεάν και ασφαλείς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ