Τρίτη 12 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Κλιμακώνουν τον αγώνα ενάντια στην εξαθλίωσή τους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού
Με την 24ωρη απεργία, συγκέντρωση μπροστά στο ΥΠΠΟ και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίστηκαν χτες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον πολιτισμό ενάντια στο νέο σχέδιο οργανογράμματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού (σημερινή ονομασία του ΥΠΠΟ στο πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας) της συγκυβέρνησης, που συνιστά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συρρίκνωσης των κρατικών πολιτιστικών δομών υπέρ του κεφαλαίου.

Σε γενικό κάλεσμα συμμετοχής στη νέα 24ωρη απεργία στις 14/3 καλεί ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) , «ενάντια στην υποβάθμιση του πολιτισμού και την εξαθλίωση των εργαζομένων», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Ο ΣΕΚΑ καταγγέλει:

-- «Τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις αρχαιολογικές έρευνες του έργου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, με πρόσχημα την έλλειψη αντικειμένου, η οποία όμως τεχνηέντως δημιουργήθηκε, καθώς υπάρχουν ακόμα χώροι προς αρχαιολογική διερεύνηση, ενώ απώτερος στόχος των εργοδοτών είναι η αλλαγή των συμβάσεων εργασίας και η μείωση των μισθών»...

-- «Την άρνηση των συνδέσμων των τεχνικών εταιρειών ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ, που αποτελούν εργοδότες μας, να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του ΣΕΚΑ, παρόλο που έχει επανειλημμένως σταλεί πρόσκληση σε αυτούς».

-- «Τη στάση της ΓΓ Πολιτισμού (σ.σ. ΥΠΠΟ) απέναντι στο φλέγον ζήτημα της καταβολής δεδουλευμένων και των ανανεώσεων συμβάσεων και νέων προσλήψεων, που δημιουργήθηκε έπειτα από την απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

-- «Την έκδοση ΥΑ από την ΓΓ Πολιτισμού, με την οποία (...) επανενεργοποιεί μεν τις νέες προκηρύξεις, αλλάζει ωστόσο τον τρόπο πρόσληψης δημιουργώντας νέα κωλύματα στους εργαζόμενους, αλλά και την ίδια την υπηρεσία».

-- «Την άρνηση του ΥΠΑΙΘΠΑ να χορηγήσει στην ειδικότητα των αρχαιολόγων ΠΕ που εργάζονται με συμβάσεις (...) το επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας (...)».

- «Την επιπλέον υποβάθμιση (μέσω του νέου οργανογράμματος) του πρώην υπουργείου Πολιτισμού και νυν ΓΓ Πολιτισμού, με άμεσο απόηχο την περαιτέρω συρρίκνωση του ανεπαρκούς προσωπικού και της υπολειτουργούσας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

-- «Την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στη ΓΓ Πολιτισμού, μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στον Τομέα του Πολιτισμού (ΚΟΧΠ). Σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Υπηρεσίας, οι προσλήψεις του προσωπικού θα γίνονται μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), οι οποίες θα επινοικιάζουν εργαζομένους με μισθούς πείνας, με συνεπάγουσα αντικατάσταση των συμβασιούχων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα»...

Ο Σύλλογος απαιτεί: Ανάκληση των μαζικών απολύσεων στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους έκτακτους αρχαιολόγους. Επίλυση του ζητήματος των προσλήψεων που έχουν πραγματοποιηθεί μετά το Μάρτη του 20012, στα έργα του ΕΣΠΑ και αναθεώρηση της ΥΑ σχετικά με τις νέες προσλήψεις σε αυτά. Επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας στους συμβασιούχους αρχαιολόγους στα έργα αυτεπιστασίας του ΥΠΠΟ και αναγνώριση -μισθολογικά- στα κλιμάκια της προϋπηρεσίας σε ιδιωτικά έργα και στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Εργων στους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ. Απόσυρση του νέου οργανογράμματος. Αμεση διακοπή των προσλήψεων από ΜΚΟ. Απόσυρση της παρ. 2, του Αρθρου 5, του νομοσχεδίου για τις επενδύσεις που επιφέρει επιπλέον πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης (11 π.μ.) θα γίνουν: Στην έδρα του ΥΠΠΟ στην Αθήνα. Στην πλατεία Αριστοτέλους (πάνω από την οδό Τσιμισκή) στη Θεσσαλονίκη. Στο Δημοτικό Θέατρο στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στην Κρήτη. Στην κεντρική πλατεία στη Σπάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ