Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Παλλαϊκό, τελευταίο «αντίο» στον πρόεδρο Τσάβες

Ο πρόεδρος της Κούβας αποχαιρετάει τον Ούγκο Τσάβες
Ο πρόεδρος της Κούβας αποχαιρετάει τον Ούγκο Τσάβες
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το ύστατο χαίρε είπε χτες ο λαός της Βενεζουέλας στον Ούγκο Τσάβες, θρηνώντας τον πρόωρο χαμό του μόλις στα 58 του χρόνια, το απόγευμα της Τρίτης, στο στρατιωτικό Νοσοκομείο του Καράκας. Το παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας Φουέτε Τιούνα όπου εκτέθηκε η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα και όλη η πρωτεύουσα, είχε «πλημμυρίσει» από χιλιάδες λαϊκών ανθρώπων που περίμεναν ώρες για τον τελευταίο χαιρετισμό. Η κηδεία έγινε στις 11.00 τοπική ώρα και παρέστησαν συνολικά 55 ηγέτες ξένων χωρών, ενώ ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, που έφτασε από το πρωί της Πέμπτης, ήταν μέρος της τελευταίας τιμητικής φρουράς στη σορό του προέδρου, μίας φρουράς που άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης από τους προέδρους της Βολιβίας, της Ουρουγουάης και της Αργεντινής, Εβο Μοράλες, Χοσέ Μουχίκα και Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ.

Το «παρών» έδωσαν επίσης όλοι οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, όπως οι Ντανιέλ Ορτέγκα πρόεδρος της Νικαράγουας, Ενρίκε Πένα Νιέτο πρόεδρος του Μεξικού, Πορφίριο Λόμπο Σόσα πρόεδρος της Ονδούρας, Ντίλμα Ρούσεφ πρόεδρος της Βραζιλίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος πρόεδρος της Κολομβίας, Ραφαέλ Κορέα πρόεδρος του Εκουαδόρ, Σεμπάστιαν Πινιέρα πρόεδρος της Χιλής, Ογιάντα Ουμάλα πρόεδρος του Περού, Ρικάρντο Μαρτινέλι πρόεδρος του Παναμά, Μαουρίτσιο Φούνες πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ , Οτο Πέρες πρόεδρος της Γουατεμάλας κ.ά. Επίσης ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η Ρωσία και η Κίνα εκπροσωπήθηκαν με ύπατες κυβερνητικές αντιπροσωπείες.

Μια λαοθάλασσα όλων των ηλικιών περιμένει για να αποτίσει φόρο τιμής
Μια λαοθάλασσα όλων των ηλικιών περιμένει για να αποτίσει φόρο τιμής
Στην κηδεία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αντιπροσωπεία του κόμματός του.

Ο αντιπρόεδρος και εκτελών χρέη προέδρου της Βενεζουέλας μετά την ψήφιση και ανακήρυξή του από την Εθνοσυνέλευση το απόγευμα της Πέμπτης, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ότι μετά την κηδεία «το σώμα του Ούγκο Τσάβες θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί στην αιωνιότητα, στο Στρατιωτικό Μουσείο που θα ονομαστεί "Μουσείο της Επανάστασης"». Ταυτόχρονα, λόγω των εκατομμυρίων ανθρώπων που φτάνουν από κάθε γωνιά της Βενεζουέλας για να αποχαιρετίσουν τον Τσάβες, παρατείνεται για άλλες 7 ημέρες το λαϊκό προσκύνημα.


Φωτ. αρχείου από το 2002
Φωτ. αρχείου από το 2002

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ