Πέμπτη 7 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Απαγωγή κυανόκρανων από αντικαθεστωτικούς

Θέση στο Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου δόθηκε στους αντικαθεστωτικούς, ενώ ανοιχτά η οποιαδήποτε αραβική χώρα μπορεί να τους «εξοπλίσει»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Κατακόρυφα ανέβηκε χτες το απόγευμα το θερμόμετρο της έντασης στη Συρία όταν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες περί ομηρίας 20 κυανόκρανων του ΟΗΕ, που είναι εγκαταστημένοι στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στο συριακό έδαφος και στο κατεχόμενο από το Ισραήλ στα υψώματα του Γκολάν, από ένοπλους αντικαθεστωτικούς. Η είδηση ήρθε ως επιστέγασμα σε μια μέρα όπου σειρά εξελίξεων αποτελούν βήματα περαιτέρω ανοιχτής ενίσχυσης των αντικαθεστωτικών από κάθε άποψη.

Οι απαγωγείς ένοπλοι λένε ότι είναι μέλη «της αντικαθεστωτικής μεραρχίας αλ Γιαρμούκ» και κατηγορούν τους κυανόκρανους ότι «συνεργάζονται με το συριακό στρατό».

Η είδηση της απαγωγής των κυανόκρανων σήμανε συναγερμό στον ΟΗΕ, όπου συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ομόφωνα ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των κυανόκρανων.

Οι αντικαθεστωτικοί στον Αραβικό Σύνδεσμο

Της εξέλιξης αυτής είχε προηγηθεί η ιστορική απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, κατά πλειοψηφία, να παραχωρήσει τη θέση της συριακής ηγεσίας στο 22μελές συμβούλιό του σε κάποιο εκπρόσωπο της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», αμέσως μόλις αυτή εκλέξει «προσωρινή εκτελεστική επιτροπή». Η Συμμαχία καλείται να στείλει τον εκπρόσωπό της στην επόμενη σύνοδο του Συνδέσμου στην Ντόχα του Κατάρ, στις 26 - 27 Μάρτη, ενώ αναφέρεται ότι θα αντικατασταθεί από εκπρόσωπο της νόμιμης συριακής κυβέρνησης εφόσον αυτή εκλεγεί μετά το πέρας των συγκρούσεων. Η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου αποτελεί ντε φάκτο αναγνώριση των αντικαθεστωτικών. Από την απόφαση αποστάσεις πήραν η Αλγερία και το Ιράκ, εκτιμώντας ότι δε βοηθά στην προώθηση πολιτικής μετάβασης στη χώρα, ενώ διαφώνησε ο Λίβανος ακριβώς με την ίδια λογική.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο ο Αραβικός Σύνδεσμος, στο τελικό του ανακοινωθέν, αναφέρει ανοιχτά ότι όποια αραβική χώρα επιθυμεί «έχει το δικαίωμα να εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς» νομιμοποιώντας, ουσιαστικά, οριστικά τη χορήγηση όπλων από τις πετρελαιομοναρχίες, που γινόταν εδώ και καιρό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ