Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΟΑΕΔ ΛΑΚΚΙΑΣ
«Βουνό» τα προβλήματα και οι ελλείψεις

Υπό διάλυση η μοναδική πανελλαδικά Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα

Από την περιοδεία του Θ. Κωνσταντινίδη στην Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα
Από την περιοδεία του Θ. Κωνσταντινίδη στην Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα
Το δικαίωμα στην ειδική αγωγή και τη φοίτησή τους σε ασφαλείς και αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις στερούνται οι 130 έφηβοι με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στην Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα ΟΑΕΔ Λακκιάς, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και οι 170 σπουδαστές της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ που λειτουργεί μόνιμα σε απογευματινή βάρδια.

Από τις 14 Φλεβάρη σταμάτησε η θέρμανση καθώς τελείωσε το πετρέλαιο και οι μαθητές προσέρχονταν μόνο για μία ώρα το πρωί και αντίστοιχα το απόγευμα και στη συνέχεια επέστρεφαν στα σπίτια τους. Η οροφή του κτιρίου όπου στεγάζονται, εξαιτίας προβλημάτων μόνωσης, όταν βρέχει, στάζει νερά. Κουβάδες και λεκάνες είναι διάσπαρτες σε διαδρόμους και άλλους βοηθητικούς χώρους, για να συγκεντρώνουν το νερό. Οι προσθήκες σε αίθουσες έγιναν με νοβοπάν, με προσωπική εργασία των εκπαιδευτικών και όσων απασχολούνται στο τμήμα του ξυλουργείου. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με την πολύχρονη επίθεση στο δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Αυτή την εικόνα διαπίστωσε το κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που περιόδευσε στο σχολείο, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.

Στην Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα (ΠΒΜ), πανελλαδικά μοναδική, φοιτούν 130 μαθητές 14 έως 24 χρόνων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες). Λειτουργεί σε πρωινή βάρδια και απασχολεί 70 εκπαιδευτικούς (56 ωρομίσθιοι και μόλις 14 μόνιμοι).

Στο σχολείο λειτουργούν τμήματα Γεωτεχνικής (φυτώριο, καλλιέργεια κηπευτικών, κ.λπ.), Ξυλουργικής, Κοπτικής - ραπτικής, Υφαντικής, Ταπητουργίας, Πληροφορικής, κ.λπ. Το σχολείο όμως δεν είναι διαβαθμισμένο, οπότε δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο που παίρνουν με την ολοκλήρωση της φοίτησης.

Το κτιριακό συγκρότημα χρειάζεται άμεσα επισκευές προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής και αξιοπρεπής λειτουργία. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό των αναγκαίων εργασιών που έχει συντάξει η διεύθυνση του σχολείου, απαιτούνται περίπου 50.000 ευρώ, τα οποία μέχρι στιγμής ο ΟΑΕΔ δεν έχει εγκρίνει.

Εμειναν και χωρίς θέρμανση

Μέσα στις κρύες μέρες του Φλεβάρη, το σχολείο έμεινε χωρίς θέρμανση, καθώς το πετρέλαιο τελείωσε και στο μεταξύ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που από την 1η Γενάρη στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», έχει την ευθύνη διενέργειας των διαγωνισμών για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία, δηλώνει αδυναμία εφαρμογής του νόμου. Ετσι, από τις 14 Φλεβάρη μέχρι και την προηγούμενη Τετάρτη, το σχολείο ουσιαστικά δε λειτουργούσε. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, με «αλληλεγγύη», όπως είπαν οι εκπαιδευτικοί, κατάφεραν να εξασφαλίσουν λίγο πετρέλαιο, ελπίζοντας ότι θα δοθεί λύση.

Αλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι 170 μαθητές της απογευματινής ΕΠΑΣ είναι το συγκοινωνιακό. Το σχολείο βρίσκεται στο 24ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, στη διασταύρωση για Λακκιά και εξυπηρετείται από τη γραμμή 87 του ΟΑΣΘ. Δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία από τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ και τα λεωφορεία που εκτελούν τα δρομολόγια είναι μικρά, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται οι μαθητές της ΕΠΑΣ που πρέπει να φτάσουν σε συγκεκριμένη ώρα στο σχολείο. Η διεύθυνση του σχολείου ζήτησε να μπουν επιπλέον 3 δρομολόγια για την εξυπηρέτηση μαθητών και εκπαιδευτικών, όμως ο ΟΑΣΘ αρνείται.

Στο πλάι των παιδιών, αντιμέτωποι με τα οξυμένα προβλήματα βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί. Στην ΠΒΜ βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία, που κρατάει 8, 10, 18 και 20 χρόνια. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται τον Οκτώβρη για να απασχοληθούν ως ωρομίσθιοι (21 ώρες τη βδομάδα) και απολύονται τον Ιούνη. Η προϋπηρεσία τους δεν αναγνωρίζεται ούτε από τον ΟΑΕΔ, ούτε από το υπουργείο Παιδείας και κάθε χρόνο βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην επαναπροσληφθούν.

Ζητούν προτεραιότητα στις προσλήψεις, αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους από το υπουργείο Παιδείας, και έναρξη του διδακτικού έργου στις 10 Σεπτέμβρη με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της σχολής.

Τα προβλήματα της θέρμανσης του σχολείου και της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης έφερε ήδη το ΚΚΕ στη Βουλή με σχετικές αναφορές που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ