Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πληροφορίες για Αμερικανούς «εκπαιδευτές»

Από τις πρόσφατες συγκρούσεις στα περίχωρα της Δαμασκού
Από τις πρόσφατες συγκρούσεις στα περίχωρα της Δαμασκού
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Αναφορά σε μυστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης «αντικαθεστωτικών», που λαμβάνει χώρα σε περιοχές κοντά στη Συρία, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ κάνουν σε δημοσίευμά τους οι «New York Times», επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικού - αλλά «μη θανατηφόρου» - εξοπλισμού, όπως υποστηρίζεται, στις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, εφόσον αποδειχτεί ότι «αυτός χρησιμοποιείται σωστά». Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη κατά τη Σύνοδο των Φίλων της Συρίας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, την Πέμπτη, την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την ενίσχυση της συριακής «αντιπολίτευσης», με κονδύλια 60 εκατομμυρίων δολαρίων για «βοήθεια», τους επόμενους μήνες, ενάντια στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ. Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΕ τροποποίησε κάποιες διατάξεις του εμπάργκο παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη Συρία, προκειμένου να ξεκινήσει η ροή προς τους αντικαθεστωτικούς.

Σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χτες στις περιοχές γύρω από τη Δαμασκό, με τον κυβερνητικό στρατό να κάνει αναφορά σε «μεγάλες απώλειες» στις τάξεις των «αντικαθεστωτικών».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της Ρώμης, μετέβη χτες στην Τουρκία, όπου αναμενόταν να έχει συνομιλίες με την πολιτειακή ηγεσία της χώρας, με αιχμή τις εξελίξεις στη Συρία. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη αποστείλει συστοιχίες πυραύλων στην Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία με το πρόσχημα της αντιμετώπισης ενδεχόμενου χτυπήματος από τη γειτονική χώρα, ενώ η Αγκυρα επιθυμεί επιτάχυνση των εξελίξεων στη Συρία, με νίκη των αντικαθεστωτικών, θεωρώντας ότι έτσι κλείνει ένα μέτωπο που έχει απέναντί της και απειλεί ενδεχομένως και την εδαφική της ακεραιότητα. Δεδομένων των πληροφοριών για εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία και η Κροατία, η δεύτερη ανακοίνωσε ότι αποσύρει 100 στρατιώτες της κυανόκρανους του ΟΗΕ, από τα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ.

Παράλληλα, σε νέα παρέμβασή του ο πρώην στρατηγός της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ και νυν φερόμενος ως προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, Μανάφ Τλας, εξέφρασε την άποψη ότι ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να εγγυηθούν από κοινού μία εκεχειρία στη Συρία.

Ρωσία: Βλέπει δυτική στήριξη στους εξτρεμιστές

Οι δηλώσεις που έγιναν στη συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Φίλων της Συρίας» ενθαρρύνουν ευθέως τους εξτρεμιστές να καταλάβουν την εξουσία με τη βία. Αυτό υποστήριξε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Ρώμη. «Η διεθνής κοινότητα έχει αναπτύξει μια κοινή αντίληψη ότι μια στρατιωτική λύση στην κρίση της Συρίας δεν είναι δυνατή», εκτίμησε και πρόσθεσε πως «την ίδια ώρα οι λύσεις που υιοθετήθηκαν στη Ρώμη, καθώς και οι δηλώσεις που έγιναν, τόσο στο πνεύμα, όσο και κατά το γράμμα, άμεσα ενθαρρύνουν τους εξτρεμιστές να καταλάβουν την εξουσία με τη βία, αγνοώντας τα δεινά των απλών Σύριων». Και συμπλήρωσε πως επείγουσα είναι η άμεση παύση κάθε πράξης βίας και της αιματοχυσίας, και «η μετάβαση στον πολιτικό διάλογο, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της Γενεύης, της 30ής Ιούνη 2012».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, έγινε αναφορά στη Συρία και ο Ρώσος Πρόεδρος, τόνισε «την ανάγκη να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ