Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Μαζικό «όχι» στο σχέδιο «Αθηνά»

Μαζική και δυναμική συγκέντρωση φοιτητών και σπουδαστών από πολλές πόλεις της χώρας, χτες στο υπουργείο Παιδείας

Phasma

Με μια ιδιαίτερα μαζική και πολύωρη κινητοποίηση, χτες, οι φοιτητές και οι σπουδαστές είπαν όχι στο σχέδιο «Αθηνά», το οποίο είναι στην ουσία ο χάρτης για την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, για πανεπιστήμια και ΤΕΙ επιχειρήσεις και φοιτητές πελάτες. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές ν' αλλάξουν πόλη ή αντικείμενο σπουδών.

Φοιτητές και Σπουδαστές από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λαμία, την Καρδίτσα, τη Λάρισα και άλλες πόλεις της χώρας συγκεντρώθηκαν στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας κι έμειναν εκεί περίπου μέχρι τις 5 το απόγευμα. Απαίτησαν με τα συνθήματά τους: «Το σχέδιο Αθηνά ν' απορριφθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε σπουδαστή» και κρέμασαν τα πανό τους γύρω γύρω από το υπουργείου, «περικυκλώνοντάς» το.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ιάσων Φανός, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σπουδαστής στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, ο οποίος τόνισε:

«Το σίριαλ διάλυσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα των ΤΕΙ δεν είναι φετινό. Το σχέδιο "Αθηνά" δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής, που χρόνια τώρα εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι υπουργοί.

Γιατί; Δεν είναι εύκολο ν' απαντήσεις, αν δε σκεφτείς ποιος κάνει κουμάντο. Αυτός και ο κάθε υπουργός, αυτή και η κάθε κυβέρνηση, δουλεύουν για λογαριασμό των αφεντικών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοκατασκευαστών, των τραπεζιτών. Αυτοί είναι οι πραγματικοί 300 που κάνουν κουμάντο και όχι 300 βουλευτές. Οι 300 καπιταλιστές και όχι 300 βουλευτές.


Eurokinissi

Σήμερα, για να ξεπεράσουμε την κρίση τους, έχουν ανάγκη σχεδόν τσάμπα εργαζόμενους στη δούλεψη τους. Αρα; Αρα θέλουν πτυχία κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους. Αυτό εξυπηρετεί ο νόμος - πλαίσιο, αυτό εξυπηρετεί το σχέδιο "Αθηνά", αυτό εξυπηρετεί συνολικά η παρέμβαση σε ΤΕΙ και πανεπιστήμια».

Πολυμελής αντιπροσωπεία από τους Συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών πραγματοποίησε συνάντηση με στέλεχος του υπουργείου, που δήλωσε υπεύθυνος για το σχέδιο Αθηνά. Οι φοιτητές απαίτησαν το σχέδιο «Αθηνά» να αποσυρθεί, ενώ έγιναν και τοποθετήσεις από εκπροσώπους των σχολών, για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Η απάντηση που εισέπραξαν ήταν ότι το σχέδιο «Αθηνά» είναι για το καλό τους και πως η «διαβούλευση» θα συνεχιστεί μέχρι τις 10 Μάρτη. Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, για να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ