Από τη σύνοδο ΕΕ - Ουκρανίας |
Ωστόσο, η κύρια ίντριγκα της Συνόδου ήταν το θέμα των σχέσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία και την Τελωνειακή Ενωση που έχει αυτή συγκροτήσει με τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να έχει συμφωνία για μια βαθιά διευρυμένη ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ και ταυτόχρονα να είναι μέλος της Τελωνειακής Ενωσης μαζί με τη Ρωσία. Αυτό είναι αδύνατον» δήλωσε ασυνήθιστα κατηγορηματικά στη συνέντευξη Τύπου ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πρόσθεσε πως η ΕΕ καταλαβαίνει πόσο σημαντικές είναι για την Ουκρανία οι σχέσεις με τη Ρωσία, και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κίεβο «θα μπορέσει να βρει το βέλτιστο σχέδιο για μια πραγματιστική συνεργασία με τη Μόσχα».
Από τη μεριά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς σημείωσε, πως «Η Ουκρανία ελπίζει να βρει τη βέλτιστη και αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία με την Τελωνειακή Ενωση. Προς το παρόν δεν υπάρχει ένας τέτοιος τύπος συνεργασίας, όμως δουλεύουμε για τη δημιουργία του, και ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε να τον διαμορφώσουμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεωνμε τη Μόσχα».
Οι δύο πλευρές εξέδωσαν κοινή δήλωση αποτελείται από 16 σημεία. Η ΕΕ θα χορηγήσει στην Ουκρανία «μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια» ύψους 610 εκατ. Ευρώ, που θα συμπληρώσει τη μελλοντική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στην κοινή δήλωση επίσης αναφέρεται πως το ουκρανικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου έχει εξαιρετική σημασία για την ΕΕ, και πως η ΕΕ ενδιαφέρεται για τη συγκρότηση του κονσόρτσιουμ από 3 πλευρές (Ουκρανία, ΕΕ και Ρωσία) για την εκμετάλλευση του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στο Κίεβο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου.