Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εφαλτήριο για νέα μέτρα ο έλεγχος των προϋπολογισμών

Τις αντιδραστικές αποφάσεις των τελευταίων Συνόδων Κορυφής και της Κομισιόν ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

Ενα ακόμη βήμα στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ και στον πόλεμο που ενιαία διεξάγουν τα μονοπώλια σε βάρος των λαών, αποτελεί η προχτεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης.

Με την εφαρμογή της απόφασης, τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να υποβάλλουν τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτώβρη κάθε έτους, πριν εγκριθούν από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Η Επιτροπή θα τα αξιολογεί και θα ζητεί τροποποιήσεις, εάν κρίνει ότι ο προϋπολογισμός ενός κράτους - μέλους δε είναι σύμφωνος με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Επίσης, προβλέπεται η αυξημένη επιτήρηση των χωρών που τελούν υπό καθεστώς μνημονιακού προγράμματος δανεισμού, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου είναι συνέχεια της διαδικασίας για εμβάθυνση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην ΕΕ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτώβρη και των προτάσεων που κατέθεσε η Κομισιόν το Νοέμβρη του 2012. Η Σύνοδος του Οκτώβρη είχε αποφασίσει μόνιμα μνημόνια για όλες τις χώρες της Ζώνης του ευρώ, σημειώνοντας στα συμπεράσματα:

«Η ομαλή λειτουργία της ΟΝΕ απαιτεί ισχυρότερη και βιώσιμη οικονομική αύξηση, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, καθώς και ενίσχυση του συντονισμού, της σύγκλισης και της επιβολής της οικονομικής πολιτικής. Εν προκειμένω, θα διερευνηθεί η ιδέα να συνάπτουν τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ ατομικές συμβατικές ρυθμίσεις με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ως προς τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεσμεύονται να αναλάβουν και να υλοποιήσουν».

Στην ίδια Σύνοδο αποφασίστηκε ότι «η διακυβέρνηση εντός της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω (...) Τα συμμετέχοντα κράτη - μέλη θα πρέπει να διερευνήσουν τρόπους για να διασφαλισθεί ότι όλες οι σχεδιαζόμενες μείζονες μεταρρυθμίσεις πολιτικής θα συζητούνται εκ των προτέρων και θα συντονίζονται, κατά περίπτωση, εντός του πλαισίου της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ».

Σφίγγουν την αντιλαϊκή θηλιά

Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε την πρόταση για την «Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» [COM (2012) 777/28 Νοέμβρη 2012], η οποία συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 13 - 14 Δεκέμβρη 2012, με έμφαση στην εποπτεία των τραπεζών. Η Επιτροπή πρότεινε μεταξύ άλλων την υιοθέτηση ενός «διπλού - πακέτου» κανονισμών για τη συμπλήρωση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για δύο νέους κανονισμούς, που εντάσσονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και της ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης. Το καινούριο «πακέτο» δίνει στα ευρωενωσιακά όργανα τη δυνατότητα ενισχυμένης παρακολούθησης και παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, ελέγχοντας το βαθμό υλοποίησης των Εθνικών Μεταρρυθμιστικών Προγραμμάτων, δηλαδή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε κάθε κράτος - μέλος.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στην Επιτροπή και το Συμβούλιο να εντάξει κράτος - μέλος σε μηχανισμό επιτήρησης, έως και υποχρεωτικής ένταξης σε μηχανισμό χρηματοδοτικής «βοήθειας», ακόμη και εάν το ίδιο δεν επιθυμεί. Σε συνέχεια αυτών των αποφάσεων, το Ευρωκοινοβούλιο, όργανο για τη νομιμοποίηση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της ΕΕ στις λαϊκές συνειδήσεις, ενέκρινε την Τετάρτη τις αντιδραστικές προτάσεις της Κομισιόν και τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ