Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός!!!

Προετοιμάζουν το έδαφος για νέο ψαλίδισμα του βασικού μισθού

Θέμα περαιτέρω μείωσης του βασικού μισθού θέτει η συγκυβέρνηση, λίγες μέρες μετά τις εκτιμήσεις που διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας για επικείμενη επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και την κλιμακούμενη ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού και της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων από τα ΜΑΤ.

Το θέμα για την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού έθεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργος, στη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «μπορεί στην Ελλάδα να έχει μειωθεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας, αλλά ακόμα ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε σχετικά με την ανάπτυξη»!

Προς επίρρωση των θέσεων αυτών παρέθεσε πίνακες με παραδείγματα από τους κατώτατους μισθούς στις χώρες του ΟΟΣΑ, για να αναφέρει στη συνέχεια ότι «υπάρχει φως στο τούνελ, ωστόσο ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι ακόμα μακρύς»! Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά τη μείωση των κατώτατων μισθών το Φλεβάρη του 2012, η Ελλάδα διατηρεί την τελευταία θέση στην Ευρωζώνη των 17, πίσω ακόμα και από τη Σλοβενία...

Οι κυβερνητικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν αμέσως μετά - καθώς το θέμα είχε πάρει μεγάλη έκταση - περισσότερο επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των μισθών, παρά διαψεύδουν τον κυβερνητικό παράγοντα.

Οι δηλώσεις Μέργου σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να προκαλέσουν έκπληξη. Αρκεί μόνο να υπενθυμίσουμε ότι λίγες μέρες μετά την κατακρήμνιση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ και του μισθού για νέους κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ μεικτά, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Ελλάδα, Μ. Τράα, είχε δηλώσει ότι παρά τη μείωση αυτή, ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλός και ότι τα επόμενα δύο χρόνια - δηλαδή, φέτος και το 2014 - θα πρέπει να μειωθεί ακόμα κατά 15%!

Πρόκειται για δηλώσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το θέμα της περαιτέρω μείωσης των μισθών στην Ελλάδα παραμένει ανοιχτό τόσο για την τρόικα, όσο και για τη συγκυβέρνηση. Αλλωστε, ότι υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός για νέο άνοιγμα του φακέλου των εργασιακών προκύπτει και πάλι από τη χτεσινή παρέμβαση Μέργου, όπου ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκαν οι μορφές ευελιξίας στην αγορά εργασίας της Βόρειας Ευρώπης δεν επηρέασαν την κοινωνική συνοχή!

Οχι μόνο νέο χτύπημα του κατώτατου μισθού, αλλά και πλήρη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, στα πρότυπα των σκανδιναβικών χωρών, όπου δεν υπάρχει όριο απολύσεων, ενώ δεν προβλέπεται και αποζημίωση σε περίπτωση που οι εργοδότες προβούν σε απολύσεις. Επίσης, στις χώρες αυτές κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση, προσαρμογή του ωραρίου εργασίας στις ανάγκες της επιχείρησης, έτσι ώστε σε περιόδους αιχμής να εργάζονται 10 και 12 ώρες, ενώ αντίθετα σε περιόδους κάμψης της δραστηριότητας υποαπασχολούνται).

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών δεν έκανε τίποτα άλλο από το να παρουσιάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και να ξεκινήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Οροι και προϋποθέσεις που συμπυκνώνονται στον εξής ένα. Στο τσάκισμα των μισθών σε επίπεδα Βουλγαρίας και Κίνας και στην πλήρη ασυδοσία της δράσης του κεφαλαίου σε ό,τι αφορά σε ωράρια εργασίας, αποζημιώσεις, απολύσεις, Συλλογικές Συμβάσεις. Απαιτούν δηλαδή την πλήρη κατάργηση των σημείων εκείνων της εργατικής νομοθεσίας, που παρέχουν ακόμα μια κάποια διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο Μέργος ...επιβεβαιώνει

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Μέργου, τις βραδινές ώρες, ο τελευταίος επιχείρησε, με νεότερες δηλώσεις του, να παρουσιάσει τα λεγόμενά του ως προσωπικές απόψεις, ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει αυτά που είχε υποστηρίξει λίγες ώρες πριν.

Αναφέρει ειδικότερα ότι «σε ομιλία μου στην ΕΑΕΕ παρουσίασα τις προσωπικές μου απόψεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ενώ παραπονέθηκε ότι «από ολόκληρη την ομιλία μου απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης», ενώ στη συνέχεια υποστήριξε: «Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού...».

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από τις «διευκρινιστικές» δηλώσεις Μέργου, αναφέρεται ότι «στο συγκεκριμένο συνέδριο - όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης - έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat». Με στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα που άναψαν οι δηλώσεις Μέργου, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».

Να «μαζέψει» τις δηλώσεις Μέργου επιχείρησε και ο υπουργός Εργασίας. Σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής, ο Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε πως «κατ' επανάληψη έχω δηλώσει ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός και θα μείνει σ' αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του Προγράμματος. Μοναδικό θέμα στην ατζέντα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας». Μόνο που η επανεκκίνηση για το ξεπέρασμα της κρίσης υπέρ των μονοπωλίων προϋποθέτει παραπέρα μείωση του εργατικού κόστους, ενώ στα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας, πέραν της μέχρι τώρα μείωσης του κατώτατου μισθού περιλαμβάνεται, εκτός από το «πάγωμα», και η κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετιών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ